За пръв път в Зоопарка: Мъжко ему прояви дивия си инстинкт и измъти две здрави емута

В дивата природа е работа на бащата ему да мъти. За пръв път в зоо-центъра в Добрич мъжко ему проявява бащинския си инстинкт и започва да гледа яйцата. Мисията е успешна - излюпили са се две птици

За пръв път в Зоопарка: Мъжко ему прояви дивия си инстинкт и измъти две здрави емута

В интервю с директора на Зоопарка Християн Христов, научаваме за новите членове в семейството на парка, както и за летните им планове.



Има ли животни, които променят режимите си през лятото? 

Много животни променят изцяло поведението си, до някаква степен и структурата на ежедневието си. Най-изразено можем да го видим при енотите и мечките, въобще при тези животни, които хибернират и изпадат в летаргия през зимния период. Те стават доста по-активни, съответно трупат маса, тегло. Сега е и размножителният период - има всякакви страсти, боеве между мъжките, смяна на козина при някои от животните, например при муфлоните.  


Има ли новородени животни? 

Имаме с какво да се похвалим. Много ме зарадваха малките ни емута - те са две, с месец и половина разлика. Само за месец и половина разликата във височината на по-голямото ему е фрапираща. И двете се чувстват много добре и живеят заедно, което е хубаво. Те са доста трудни птици за излюпване и отглеждане.  Обикновено взимаме яйцата и ги слагаме на инкубатор. Тази година си направихме нещо като експеримент, защото нямахме амбициите да ги развъждаме задължително. Но пък единият от мъжките прояви дивия си инстинкт, точно както в дивата среда - да си ги отглежда. Топли ги и ги инкубира в дъжд, вятър. Стоял е на яйцата и ги е мътил два месеца, и това е негов успех. Това е изцяло работа на мъжките в природата, да отгледат малките. Той е отслабнал. Слагахме му храната пред него, защото той отказваше да става от яйцата. Две от яйцата се пропукаха в различни периоди и тогава ги взехме и им помогнахме, понеже черупката е много дебела - 4 - 5 мм.  И излязоха здрави пилета, които ще си станат част от колекцията ни.  

Имаме и благородно женско еленче, което много ни радва. Миналогодишният ни приплод, който кръстихме Ахат е мъжки. Той няма роднинска връзка с новата женска, така че те са новата двойка, която ще се заформи в бъдещето.   Структурата на семейството е много специфична и важна при такива животни, особено при такива, които са затворени. Колкото и да ни е голямо ограждението, трябва много да внимаваме кое животно как ще приеме друго, кое би надделяло. Дори има случаи, където може да се убият един друг. Това е всъщност науката за наблюдение на животните, за поведението им, за това да разбираш техния език. Нарича се етология и аз много държа това да се случва.  


Подготвени ли сте за жегите? 

Персоналът е инструктиран животните винаги да имат прясна студена вода. Огледали сме укритията на животните, стегнали сме ги, където е нужно. Предвидили сме и традиционното правене на сладолед за животни. Обикновено даваме на мечките, но този път ще направим за повече животни.  

Какво могат да носят хората на животните? 

Абсолютно всякакви плодове и зеленчуци са подходящи и от полза. Миналата година сме изхранили 4 тона и половина дини, 5 тона корнишони, сини сливи и какво ли още не. Всеки, който желае да дари нещо, макар и няколко килограма, влиза в употреба и е само в плюс за животните.  

Кои животни обичат най-много и най-малко жегата? 

Жегата обичат студенокръвните ни обитатели - Варанът Ранго (или Варанго), тигровата питонка Лейди Кали, тя също се чувства много добре. Предстои и да си смени кожата, което е повлияно от високите температури. На папагалите също им допада топлината, сега вече сме ги пуснали във външното им ограждение, чувстват се много  добре там. Костенурките, таралежите, бодливите свинчета обожават жегата, те са си африкански вид, така че са свикнали на по-високи температури от нашите. Щраусите също харесват топлината, те са и в размножителен период, така че очакваме от нандутата яйца за първа година. Скоро влизат в период и чакаме да снесат.  


Най-малко жега обичат овцете и алпаката, защото им става много топло. Решихме да не стрижем ламите, понеже те се стресират много, когато ги хващаме и поваляме, както и от звука на машинката. Но те имат естествена терморегулация - с дебелата си вълна успяват да задържат хладно под първия слой на вълната. Това е научно описано и е много интересно да се види. Но така или иначе, те са високопланински вид, живеят в Перу и Боливия, където височините са над 3000 метра. Там е доста по-хладно, отколкото става при нас през лятото. 


Но за тях също сме планирали да ги разхладим със сладолед. Също ги пръскаме с вода - на много от животните им харесва, други пък бягат от водата. Интересно е как животни от един и същи вид реагират по съвсем различен начин - чисто индивидуално. Както има хора, които си къпят спокойно котките, а обикновено те не обичат вода. И при нашите диви животни също може да се наблюдава подобно поведение. 

Снимки: Facebook Център за Защита на Природата и Животните Добрич