Д-р Ерсин Исмаил: Да поставиш правилна диагноза е изкуство

В Деня на българския лекар, ви срещаме с носителя на приза "Млад лекар на годината" на РЛК - Добрич д-р Ерсин Исмаил

Д-р Ерсин Исмаил: Да поставиш правилна диагноза е изкуство
1. Разкажете за себе си
Здравейте, казвам се Ерсин Исмаил, на 28 години. Роден съм град Балчик, там получих и средното си образование. Завърших медицина в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - гр. Варна през 2020 г. със званието "Златен Хипократ". Още преди дипломирането си започнах работа в Отделението по медицинска онкология на МБАЛ Добрич и Спешно отделение. В миналото съм се занимавал с журналистика - най-напред като редактор на училищен вестник, след това като предпечат, помощник-редактор и репортер в частния общински седмичник "Балчишки телеграф". Имам издадена стихосбирка "В царството на сенките" и готови творби за още една, за която така и не успявам да намеря време да издам.
2. Кога решихте, че искате да сте лекар?
Трудно мога да дефинирам конкретен момент, който ме подтикна да поема по пътя на медицината. Може би в началото на 11-ти клас взех това решение, поради засилен интерес в часовете по биология и химия. Майка ми е медицинска сестра в МБАЛ Балчик и нерядко съм посещавал местната болница. Неведнъж съм оставал впечатлен от осанката и авторитета на лекарите в хирургичното отделение и с времето започнах да виждам себе си в тази професия.
3. Защо онкология?
Избрах тази специалност поради нейната комплексност и интензивно научно развитие, особено в последното десетилетие. Часовете по обща и клинична патология бяха катализатора на това мое решение, тъй като в тях успях да се докосна до "океана" на т.нар. солидни тумори. Както в края на средното си образование, така в при завършване на университета, аз не можех да си представя ограничаването в една конкретна област. Може би по тази причина нееднократно заобикалях всякакви предложения за развитие в хирургични специалности. Избрах онкологията, тъй като съчетава в себе си всички раздели на вътрешните болести, хирургията, има широка връзка с патологията, както и досег с други сфери като психология, етика и деонтология и др. Съвременните тендеции са ракът да се превърне в хронична болест, с далеч по-голяма преживяемост и по-добър контрол от постиганата до преди 10-15 години и за мен ще бъде удоволствие да участвам в този динамичен процес.
4. В практиката се срещате с тежки случаи, хора с онкологични заболявания. Успявате ли да се оттърсите в това в края на деня и как го постигате?
Вероятно ще прозвучи странно, но досега не съм усещал сериозно психоемоционално напрежение в работата си в отделението по онкология. Всичко е въпрос на настройка. Когато човек се концентрира върху хората, на които може да помогне, без да се влияе от тези без перспектива, това би запазило неговата продуктивност и занапред, без да се получи така нашумялото напоследък професионално "прегаряне". Разбира се, следва да отдам безспорното значение на благоприятния професионален и семеен микроклимат, на който имам удоволствието да се радвам. Въпреки тежките случаи, нещастните човешки съдби, с които се сблъскваме ежедневно, в нашето малко отделение преобладават усмивките и позитивизма. Отдавам го основно на харизмата и невероятното менторство на началника на отделението, д-р Касимова.
5. Как си почивате след тежка смяна ?
Най-добрата почивка от една работа е друга работа. Имам удоволствието да работя в прекрасен колектив в ЦСМП Добрич, Спешно отделение на МБАЛ Добрич и МБАЛ Силистра. Свободното си време обичам да прекарвам със семейството си - имам прекрасен син на година и 10 месеца, който винаги ме изненадва с нещо ново в края на работния ден. Обичам да пътувам в страната и чужбина и не на последно място, моето голямо хоби - риболова.
 
6. "Д-р Хаус" или "Анатомията на Грей" ?
Определено "Д-р Хаус". Изгледал съм по 3 пъти всички сезони и мога да кажа диагнозата още в първите минути на всеки сериал. Смятам, че да поставиш правилна диагноза е изкуство и именно това носи удовлетворение, сред купчината документи, алгоритми и правилници, които сме принудени да следваме, за да сме "изрядни" пред здравна каса. А за жалост между това да си изряден пред НЗОК и пред пациента не е винаги равносилно.