Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 29 юни до 3 юли

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Четири летни училища очакват малките жители на община Добричка. Деца от селата Стефаново, Божурово, Росеново, Одърци и Карапелит ще имат възможност да посещават лятно училище през юли и август.



60 деца и младежи в социални центрове в Добрич ще разполагат с таблети и лаптопи. Общинският съвет на Добрич прие решение за кандидатстване по Целева програма за подпомагане образователния процес на децата и младежите от 1 до 12 клас, настанени в социални услуги, делегирана от държавата дейност от резидентен тип. 

В Средното училище "Любен Каравелов" в Добрич ще бъде изграден Център за дигитални създатели по проект на Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда”. От учебното заведение са подготвили проектно предложение за кандидатстване за финансиране до 300 000 лева. Идеята е на третия етаж от сградата да бъде направен STEM център за дигитални създатели. 

Светлин Трендафилов пази голяма колекция от скъпи спомени от Каварна рок фест, той е събрал десетки автографи и се е снимал с голяма част от своите рок идоли. Споделя, че домът му е като музей – пълен е с рамкирани културни афиши, театрални и метал плакати с автографи, картички, снимки, билети, сетлисти, палки и перца, които мечтае един ден да показва в свой малък частен музей или заведение, подобно на веригата Hard Rock Cafe. 

Електронен механизъм ще бъде монтиран в часовниковата кула в АЕМО „Старият Добрич", който ще осигури възможност за работата на часовника. Старият механизъм ще остане в кулата, но стрелките ще се задвижват от ново електронно управление, което автоматично ще се сверява. 

Досегашният президент Генади Ганчев предаде огърлицата, символизираща управлението на клуба на своя наследник и вече бивш вицепрезидент арх. Надежда Пампорова.  

5 купи и 23 медала спечелиха ученици от СУ „Св. Климент Охридски" на Националното състезание по история „Моята родина”. Във финалния кръг се включиха 63 ученици от I до VI клас, които приеха предизвикателството да покажат своите знания по история – в дистанционна среда.

Професионалният готвач Стефан Николов, познат на добричлии от заведението „Герана”, се нуждае от помощ, за да се върне към нормалния си ритъм на живот. С молба за помощ към нас се обърна неговият приятел Веско Стоянов.

На 30 юни 2020 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ одобри задание за извършване на превантивен ремонт на участък от Републикански път  II-97 – Околовръстен път гр. Добрич от км 3+030 до км 7+543 – малко след разклона за с. Врачанци до кръговото кръстовище за гр. Генерал Тошево. 

Юли месец е започнал успешно за Студио "Сарандев" при Младежкия център, с педагог Елена Карабельова, съобщават от вокалната школа. 11-годишният варненец Мартин Стоянов е спечелил трета награда от вокален онлайн конкурс „Истоки“ – Русия, а първо място 8-годишната Симона Тодорова от фестивала „Приятели на България“ - Албена.

Дамите на Инър Уийл клуб - Добрич проведоха традиционната церемония по предаване на Огърлицата на следващия президент на клуба. Новият президент на клуба е Силвия Димитрова. 

Конкурс за длъжността "диригент" в Българския камерен оркестър обявиха от Община Добрич.