Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 2 до 6 ноември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Зооцентърът в Добрич започва подготовка за по-студените месеци. Зазимяване на езерата и преместване на някои от животните в топли помещения са само част от дейностите, осигуряващи уют през зимния сезон на обитателите, сподели директорът Християн Христов. Водата на животните, например, започва да замръзва,  когато температурите станат отрицателни, и екипът на Центъра за защита на природата и животните я следи и сменя по няколко пъти на ден.


Пациент е изведен от ковид сектора на интензивното отделение на добричката болница. Това е третият пациент, който е екстубиран и изведен от Отделението по интензивна реанимация. 

Жители на Добрич отново сигнализираха за задимяване в града. Първите сигнали за лоша миризма са от вечерта през миналата събота. Източникът на проблема е установен веднага, става въпрос за частен земеделски имот на изхода на града, който се използва за складиране на растителния отпадък след преработката на лавандула. На място пристига пожарен автомобил, който обаче не успява да достигне до мястото на димене, тъй като почвата е мокра и има риск машината да закъса. На фирмата, допуснала това да се случи, ще бъде съставен акт от пожарната.

Глобиха „Тривива“ ООД за нерегламентирано изгаряне на отпадъци от етерично-маслени култури в Добрич.  На фирмата е дадено предписание за преустановяване и недопускане изгарянето на отпадъци от етерично-маслени култури и е съставен Акт за установяване на административно нарушение, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци законът предвижда имуществена санкция в размер от 1400 до 4000 лв за юридически лица.

Как да се грижим за кожата на лицето през есента и какви са тенденциите в грима разказва Актен Али. Човешката кожа е капризен орган, който постоянно се променя под въздействието на хормоните, сезоните и външните фактори, смята гримьорът.

Художникът Радослав Рудачев стартира реалити предаване, в което сбъдва мечтите на деца от Добрич. В първия сезон на реалитито ще бъдат изрисувани 20 стаи. „Следващите епизоди са още по-интересни. Очаквайте много рисунки и много объркани емоции, цветни емоции в следващите епизоди. Понякога се чувствам като дядо Коледа, но вместо подарък под елхата има рисунка на стената”, разкри Руди. 

Най-ефективна е присъствената форма на обучение, тъй като 70 от учениците не разполагат с електронни устройства, каза директорът на Основото училище „Н. Й. Вапцаров“ Тошко Керанов.. Учебното заведение разполага с един образователен медиатор, който има готовност да разнася учебни материали до домовете на учениците без компютри, ако се стигне до дистанционна форма на обучение.

Общинската многопрофилна болница в Каварна разполага с Covid сектор във връзка със заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Секторът има три легла, две медицински сестри, двама санитари, но нито един лекар.

“От днес Добрич е в червената зона за Ковид-19, трябва да мислим какво да правим”, заяви директорът на МБАЛ д-р Георги Желязков.. От ръководството на МБАЛ бяха призовавали кадри с необходимото образование от цялата област да дават дежурства, за да може да се осигури нормален начин на работа за всички отделения. Трудът не е доброволен, той се заплаща на дежурство. На молбата са се отзовали две медицински сестри. “Имаме нужда от поне още четири-пет сестри допълнително. Призивът за медицински сестри е изключително голям, имаме апел за  дарение на дезинфектанти и ръкавици. Нещата стават трудни за нас, имаме нужда от подкрепа”, уточни д-р Желязков. 

“Еф Си Си” има готовност за зимното поддържане на уличната мрежа, сподели за Добрич Онлайн управителят на снегопочистващата фирма Калин Рачев. Снегопочистващите машини, с които разполага фирмата са с две повече от миналата година. Така общият им брой става осем.  Една голяма и една по-малка, която има възможност да влиза в по-малките улици, са новите машини за зимното почистване. 

В неприсъствено заседание днес Областният координационен щаб е взел решение на територията на област Добрич да се въведат нови противоепидемични мерки. Те ще влязат в сила със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Добрич и секретар на ОКЩ д-р Светла Ангелова.