Тошко Керанов: Най-ефективна е присъствената форма на обучение, тъй като 70 от учениците не разполагат с електронни устройства

Учебната година в Основото училище „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич протича нормално в условията на Ковид-19, заяви за Добрич Онлайн директорът на учебното заведение Тошко Керанов.

Тошко Керанов: Най-ефективна е присъствената форма на обучение, тъй като 70 от учениците не разполагат с електронни устройства

Към днешна дата няма ученик, дал положителна проба за коронавирус.



Дали да се преминава към цялостно дистанционно обучение ще се преценява локално. Ще бъде от значение епидемичната обстановка в съответната община, както и колко са заразените учители и ученици в учебното заведение. Ако 20% от учениците в един клас или 15 на сто от цялото училище отсъстват, то ще се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища в страната. Тошко Керанов коментира, че за него най-удачна и ефективна е присъствената форма на обучение. Причината е, че голяма част от учениците в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ попадат в уязвимите групи и не разполагат с интернет и мобилни устройства.

„Това затруднява дистанционното обучение. Имаме един образователен медиатор. Той разнася уроци и домашни по домовете. Децата попълват задачите, дадени от техните преподаватели. Получаваме обратна връзка от медиатора, който събира попълнените задачи и ги предава на учителите. Това е много труден и бавен процес“, обясни Тошко Керанов. По думите му от 164 ученици в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ 70 не разполагат с електронни устройства.  

Директорът на учебното заведение коментира още, че са отпуснати 3 504 лева за закупуването на три лаптопа за ученици и един за преподавател, ако се наложи преминаването към дистанционно обучение.  

Още в началото на учебната година педагогическият съвет е решил сформирането на групи по занимания, сред които „Млад техник“, „Занимателна математика“, „Занимателна биология“ и „Хандбал“, които целят приобщаването на децата към образованието. Учебното заведение работи по няколко европейски проекта като „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, „Подкрепа за успех“ и „Образование за утрешния ден“, а целта им е да стимулира и изучи учениците в областта на компютърните технологии, математика, английски и български език. В предучилищната група на учебното заведение е сформирана група за допълнително изучаване на български. В нея са включени пет деца, които не са посещавали детска градина и не владеят езика.

130 от общо 164 деца в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич са заети по проектите и заниманията по интереси, което е повод за радост, каза в заключение Тошко Керанов.