Глобиха „Тривива“ ООД за нерегламентирано изгаряне на отпадъци от етерично-маслени култури в Добрич

В Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е постъпил сигнал за изгаряне на отпадъци и задимяване в град Добрич.

Глобиха „Тривива“ ООД за нерегламентирано изгаряне на отпадъци от етерично-маслени култури в Добрич

Експерти от екоинспекцията са извършили проверка на място на имот, собственост на фирма „Тривива“ ООД.


При проверката е било констатирано, че на площ от около 2 дка тлеят и частично горят отпадъци от преработка на етерично-маслени култури (лавандула), образувани от дейността на дружеството. Към момента на проверката от „Тривива“ ООД е организирано запръстяването на терена със специализирана техника. 

Извършени са пробовземания за контрол качеството на атмосферния въздух с апаратура за бързо определяне на замърсители „GASMET“ в две точки за измерване- до първите жилищни сгради в кв. „Рилци“ и в ж.к. „Дружба“. При пробовземанията и по всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата.

На „Тривива“ ООД е дадено предписание за преустановяване и недопускане изгарянето на отпадъци от етерично-маслени култури и е съставен Акт за установяване на административно нарушение, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци законът предвижда имуществена санкция в размер от 1400 до 4000 лв за юридически лица.