Как Зооцентърът в Добрич се подготвя за студените месеци и какви промени настъпват при обитателите му разказва Християн Христов

Есента е невероятен художник, а промяната при животните с настъпването на по-студените месеци олицетворява чудото, наречено природа

Как Зооцентърът в Добрич се подготвя за студените месеци и какви промени настъпват при обитателите му разказва Християн Христов

Зооцентърът в Добрич започва подготовка за по-студените месеци. Зазимяване на езерата и преместване на някои от животните в топли помещения са само част от дейностите, осигуряващи уют през зимния сезон на обитателите, сподели директорът Християн Христов. Водата на животните, например, започва да замръзва,  когато температурите станат отрицателни, и екипът на Центъра за защита на природата и животните я следи и сменя по няколко пъти на ден.



„Зазимяваме езерата, преместваме някои от животните в отопляеми помещения. Щъркелите, пеликаните, лебедите ще бъдат премести в къщите. Подготвяме материалната база, имаме отопляеми помещения, при които измерваме конвекторите и дали всичко е под контрол. Сменихме оплътнението на носатите мечета, които те бяха изяли, защото си играха с него“, разказа Християн Христов. 


С настъпване на хладните месеци, настъпват промени и при обитателите на Зооцентъра. Елените влизат в размножителен период, за който е характерно да спрат да се хранят. „Ние трябва да ги наблюдаваме и да бъдат здрави, въпреки че не се хранят. Това е характерно за мъжките елени. Целият Зооцентър рано сутрин и късно вечер се оглася от техния рев. Надяваме се на приплод следващата година“, каза Християн Христов. По думите му при всички обитатели настъпват промени с промяна на сезона. При птиците започва смяна на перата, а при останалите животни смяна на козината. Тя става по-дебела, за да топли през студените месеци. „Промяната е силно изразена при конете на Пржевалски. През лятото козината им е доста по-лъскава и светла, а зимната им премяна ги прави по-рошави и изглеждат по-големи. Всъщност те наддават и тегло, когато дойде есенно-зимния период”, обясни директорът на Зооцентъра.


Храната за обитателите на Зооцентъра е осигурена за предстоящите месеци, но Християн Христов сподели, че животните с радост ще приемат дарения от плодове и зеленчуци. Центърът за защита на природата и животните има възможност със собствен транспорт да вземе дарение при по-големи количества. През зимния период се увеличава дажбата на всички животни, за да могат да възпроизвеждат повече енергия и да се топлят. 


Мечките Берна и Костадин се очаква да заспят своя зимен сън през декември месец. „Индивидуално е, зависи колко е студено, колко храна им се подава. От значение е и тяхното тегло. Според наблюдания на екипа и двете мечки са покачили теглото си с около 35% от нормалното им такова. Това означава, че те вече са готови за хибернация, но температурите все още са високи“, сподели директорът на Зооцентъра. Той посочи още, че Центърът за защита на природата и животните е получил дарение от рибни продукти, които са от изключително значение за хранителния режим при мечките. „Те наистина са в много добро физическо състояние, както и психическо, надяваме се. Ще сложим бариера, която да ограничи достъпа на посетителите до мечкарника, за да могат безпроблемно да заспят зимния си сън“, коментира Християн Христов и допълни, че ако температурите на въздуха са по-високи от обичайните за сезона, мечките ще се събудят по-рано. „Естественият им цикъл ще бъде нарушен и няма да са отпочинали достатъчно“, уточни той.


Центърът за защита на природата и животните се радва на висока посещаемост. Заради пандемията от Ковид-19 той беше затворен от март и отвори врати в средата на май месец. 21 000 души са го посетили от тогава до сега. Християн Христов призовава жителите и гостите на Добрич да посетят Зооцентъра през есента, защото всеки сезон има своя чар и красота. Есента е невероятен художник, а промяната при животните с настъпването на по-студените месеци олицетворява чудото, наречено природа.



Двойка австралийски щрауси са най-новото попълнение на Зооцентъра. Посетителите ще могат да ги видят след изтичане на карантинния им период. Те са дарение от Зоопарка в Стара Загора, където в момента се изгражда нова конструкция и животните няма да могат да се помещават там. “Те са развъдна двойка, в момента подготвяме тяхното заграждение и ще останат за нас”, сподели в заключение Християн Христов.

Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска” гостува в Добрич

До 20-и декември посетителите могат да разгледат и гостуващата изложба „Пътят на Червеногушата гъска“. Експозицията е интерактивна и образователна.



Снимки: Поля Христова