Добрич влезе в червената зона, МБАЛ апелира за доброволци и дарения от дезинфектанти и ръкавици

“От днес Добрич е в червената зона за Ковид-19, трябва да мислим какво да правим”, заяви директорът на МБАЛ д-р Георги Желязков.

Добрич влезе в червената зона, МБАЛ апелира за доброволци и дарения от дезинфектанти и ръкавици

Хоспитализираните в Ковид сектора на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич са 35 . В момента двама пациенти са в реанимация. Предстои около пет човека да бъдат изписани. Д-р Георги Желязков изрази надежда до вечерта да няма много новоприети в Ковид сектора.


По думите му количеството “Ремдесивир” е за ограничен брой пациенти. То ще стигне за няколко човека до следващата седмица, когато се очаква нова пратка. Лекарството се изписва при тежки състояния, на пациенти с опасност за живота. “За щастие не са много - двама, трима, до пет човека седмично, но с това нарастване на случаите нуждите се увеличават”, посочи директорът на МБАЛ.

“За нас не можем да осигурим необходимия брой кадри, да обезпечим нашата работа. Командироването на кадри е нереално. Ситуацията е тежка не само при нас, а навсякъде”. Това сподели д-р Желязков по повод изказването на заместник министър-председателя Томислав Дончев, че МБАЛ-Добрич трябва да помогне със специалисти общинското лечебно заведение в Каварна. Там е разкрит Ковид сектор във връзка със заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Секторът има три легла, две медицински сестри, двама санитари, но нито един лекар.

Болницата в Каварна разполага с Ковид сектор, но не и с лекари

От ръководството на МБАЛ бяха призовавали кадри с необходимото образование от цялата област да дават дежурства, за да може да се осигури нормален начин на работа за всички отделения. Трудът не е доброволен, той се заплаща на дежурство. На молбата са се отзовали две медицински сестри.

“Имаме нужда от поне още четири-пет сестри допълнително. Призивът за медицински сестри е изключително голям, имаме апел за  дарение на дезинфектанти и ръкавици. Нещата стават трудни за нас, имаме нужда от подкрепа”, уточни д-р Желязков. 

Освен това директорът на МБАЛ - Добрич заяви, че се набират доброволци за дезинфекция на общите помещения в лечебните заведения, тъй като двамата такива са се отказали. Осигуряват се предпазни средства.