Как да се грижим за кожата на лицето през есента и какви са тенденциите в грима разказва Актен Али

Човешката кожа е капризен орган, който постоянно се променя под въздействието на хормоните, сезоните и външните фактори, смята гримьорът Актен Али

Как да се грижим за кожата на лицето през есента и какви са тенденциите в грима разказва Актен Али

От четири години Актен Али е гримьор в Добрич. Притежава два базови курса, изкарала е и четири мастер класове. Освен с професионализъм в работата, тя впечатлява и със своето приятелско отношение. Актен става част от различни специални дни в живота на добричлийки като ги гримира. Днес тя споделя за читателите на Добрич Онлайн какви са актуалните тенденции в грима през есента и зимата, как да поддържаме здрава кожата на лицето си през студените дни и какви грешки да не допускаме при нанасяне на ежедневен грим.  




Разкажи за актуалните тенденции в грима през есента и зимата?

Актуалното в грима, както и миналата година, е очната линия. Модерна е под всякаква форма, дали ще е графична, тънка, направена в така наречения котешки поглед. По-новото, което навлиза са фокси айс очите, които са лисичи очи. Те са малко по-издължени в края и началото на очите. Очната линия е безспорна класика, но трябва да се внимава с нея, защото може да увеличи самото око, но и да го намали. Цветовете за сенки за очи, характерни за сезона, са блестящите, но нямам предвид брокати, а по-скоро озарените и бляскави цветове. Металикът се наблюдава като доста актуален през този сезон. Така нареченият холографски грим, който означава работа с цветове, които имат способността да променят цвета си спрямо светлината. На модните подиуми наблюдавам лъскави сенки, с ефект на влажни очи, но тази тенденция не е много приложима в Добрич. Друга интересна тенденция, която ми е интересно да видя как ще се наложи в България и как ще бъде приета от българките, са веждите, които са по-пухкави и дебели. Те са разресани нагоре, малко по-странна е тази визия, но ми е интересно как ще се наложи в България. Друго, което се наблюдава, е как течните гланцове и червила изместват матовите такива. Червеният цвят, дали по-светло или тъмно, винаги остава актуален.


Как да поддържаме кожата си през студените месеци?

Усилията ни през есенно-зимния период трябва да бъдат в три насоки – регенерация на кожата, хидратация и укрепване. Човешката кожа е много капризен орган, който постоянно се променя под въздействието на хормоните, сезоните и външните фактори. Затова не е много добра идея да се грижим за нея, както през лятото. Препоръчвам повече хидратиране на самата кожа. Моят съвет е да приемаме повече течности, сезонни плодове и зеленчуци. Важно е периодичното почистване от замърсявания с ексфолиант или скраб,  но трябва да се внимава с тези продукти. Според мен най-добре е човек да се консултира с козметик при по-проблемна кожа. Препоръчвам преминаването към по-плътни и овлажняващи кремове за лице. Може да обтриваме лицето си с кърпа, натопена в топла вода, с масажиращи движения. Може да употребяваме по-интензивни и възстановяващи маски и серуми. Всичко това би повлияло добре на кожата през студените месеци. В Добрич е ветровито и трябва да полагаме грижи за лицето си. Начинът на живот също рефлектира върху нашата кожа. 

 

А кои са най-често допусканите грешки в ежедневния ни грим?

На първо място бих сложила това, че много от хората не избират точния продукт за кожата си. Гримирайки се трябва да подчертаем най-добрите черти на лицето си и леко да прикрием някои недостатъци. Ако гримът не е подходящ или не е поставен правилно, той може да изиграе шега като ни състари. Затова препоръчвам гримове и продукти с по-лека консистенция, с които кожата ни да изглежда здрава и озарена. Много е важно да не прекаляваме с коректора в околоочната зона. Всичко по лицето ни трябва да е слято, да няма резки граници. Различията при цветовете на самия фон дьо тен е също допускана грешка. Всичко по лицето ни трябва да е слято, да няма резки граници, защото на дневна светлина не изглежда много добре. За ежедневна употреба препоръчвам употребата на ББ и СС крем, ако е фон дьо тен да е с по-лека консистенция.


Какво предпочитаха добричлийки за техните специални поводи през лятото?

През лятото, предимно за сватби и кръщенета, клиентите се спираха на по-леките гримове, залагаха на по-естественото, нежното и не толкова претенциозното. Някои залагаха на ефекта грим без грим. През летния сезон си подхожда да сме по-естествени. Ефектът грим без грим си остава актуален през лятото, но през зимата може да заложим на по-силния грим и подчертаните очи.


А избират ли добричлийки професионален грим за не толкова официални поводи?

В Добрич професионалният грим се предпочита от клиентите предимно за сватби, кръщенета и по-специални поводи. За рождени дни малко по-рядко, а за всекидневни поводи не е много търсена услуга. През зимата клиентите предимно желаят професионален грим за определени партита или фирмени събития. За Нова година също има търсене, но в момента заради Ковид-19 не се наблюдават желаещи. Ще видим какво ще се случи в идните месеци, никой не може да каже. Пандемията повлия на работата ни и през лятото.