Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 5 до 9 октомври

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Изложба „Дунав – река с много обща история“ представя 18 макета от България и Румъния, които разказват за обекти, част от културното и историческо наследство с обща история между двете страни. Експозицията беше открита в Младежкия център в Добрич. 



Млади таланти от Дневния център за деца с увреждания „Надежда” в Добрич спечелиха престижни награди от Националния конкурс, организиран от Националния дворец на децата- гр. София и фондация "Четири лапи". Станислав Мирославов, Искрен Пенев и Мирослав Йорданов твориха на тема  "Аз и моите приятели животните". 

Ремонтът на участъка от пътя Каварна - Българево ще приключи до края на годината. В момента се ремонтират 3,9 км от третокласния път III-901 Българево - Каварна, в участъка от разклона за местност „Дълбока“ до крайморския град. При добро време и ако не вали, строителните дейности се очаква да приключат до края на 2020 година, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Кметският наместник на с. Топола Ердоан Демиров е отстранен от поста си. В момента тече десетдневното му предизвестие. От Общинската администрация все още не са посочили конкретни причини за неговото уволнение. Това е петият мандат на Демиров. Две години е бил кмет на каварненското село, след което е станал кметски наместник. 

Димитрина Германова от Студио „Сарандев“ при Младежкия  център в Добрич взе участие в III Конкурс за певческо изкуство „Белканто“ – град Ямбол, 3-4 октомври.  Тя се завърна от там с първа награда – поредното престижно отличие за талантливата добричлийка.  Димитрина се представи в пета възрастова група (16 – 19 години) в Категория „Поп пеене“.

Певицата Нели Грегъри даде официален старт на новото си начинание. Тя отвори майсторска школа по пеене за любителите на музиката от всички възрасти в Добрич. Школата VOICEROOM Nelly Gregory се намира на осмия етаж в сградата на бившата Добруджанска банка.

Бронзови монети, амфорни печати и фрагменти от чернолакова керамика са открити при разкопките на крепостта Кария край Шабла. През септември екип от Регионалните Исторически музеи в Добрич и Русе завършиха поредния етап от редовното археологическо проучване на територията на късноантичната крепост Кария при нос Шабла. Разкопките са финансирани от Министерство на културата на Република България и успешно завършени благодарение на логистичната подкрепа на община Шабла.

Рекултивират  депото за отпадъци край Каварна по проект. Сред oсновните дейности по проект „Техническа рекултивация на депо за отпадъци в землището на град Каварна” са подготовка и изпълнение на инвестиционен проект за техническа рекултивация на депо за неопасни отпадъци в община Каварна; извършване на строителни и монтажни работи; организация и управление, мерки за информация и комуникация и подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки. Общата стойност на финансирането е 1 126 338,14 лв. 

Клуб "Ястребите" в oбщина Шабла е единственият в област Добрич към Организацията на българските скаути (ОБС). Той развива дейност в Шабла и Дуранкулак и е основан от повече от десет години. Организацията на българските скаути е единственият за България пълноправен член на Световната организация на скаутското движение. В момента клубен водач на “Ястребите” е Доротея Атанасова. Тя се занимава напълно доброволно с децата, посещаващи клуба. Срещите им са свързани с различни екологични, образователни и занимателни дейности.

Балчик наложи едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа. 11 общински съветници на Балчик подкрепиха едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа в общината. След като от гражданската инициатива срещу новата технология са внесли подписка за разглеждане в Общинския съвет на крайморския град от 17 присъстващи съветници, 11 са подкрепили идеята за едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа в Балчик. Мораториумът е бил наложен след подписка от 183 души. Идейният водач на инициативата в Белия град е Марин Попов. 

Eкипът на МИГ - Добричка взе участие в проведена в периода 05-07 октомври в КК „Албена” Международна конференция по прилагане на подхода ЛИДЕР “Водено от общностите местно развитие”. Събитието беше официално открито от Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите. Министър Танева обяви пред присъстващите местни инициативни групи от България и Румъния, че 10% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в новия програмен период ще бъдат отделени за прилагането на подхода ЛИДЕР. По думите й териториялнитя обхват на прилагането му ще бъде значително разширен. Земеделският министър призова румънския си колега Адриан-Нечита Орос двете страни да обединят усилия на финала на дебата за новата Обща селскостопанска политика за да се постигнат по-добри условия за земеделските ни производители и местните общности. 

Българският Червен кръст в Добрич започна раздаването на хранителни продукти. Очаква се 4 882 уязвими жители от областта да получат подпомагане през месеците октомври и ноември. Един хранителен пакет е с тегло от 22.710 кг. 

Татяна Иванова и Симона Йорданова създават първия клуб по космонавтика в Добрич. Той ще се намира в Младежкия център „Захари Стоянов”. Страстта към космоса и безграничния интерес към науките вдъхновяват младите девойки от Добрич да създадат клуб по космонавтика. Това ще е първият създаден от ученици такъв в нашата област.