Балчик наложи едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа

11 общински съветници на Балчик подкрепиха едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа в общината.

Балчик наложи едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа

След като от гражданската инициатива срещу новата технология са внесли подписка за разглеждане в Общинския съвет на крайморския град от 17 присъстващи съветници, 11 са подкрепили идеята за едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежа в Балчик. Мораториумът е бил наложен след подписка от 183 души. Идейният водач на инициативата в Белия град е Марин Попов. Той споделя, че иска категорични доказателства за безвредността на 5G-мрежата. Притесненията му отновно новата технология са разнопосочните мнения по темата. Точно заради това от гражданската инициатива настояват за повече информация за новата технология. Марин Попов беше категоричен, че трябва да има държавно становище за 5G-мрежата  и да е ясно какви са ползите от новата технологията.


„Има много експерти не само на българско, но и на европейско ниво, които са в двете крайности. Смятаме, че това не е добре за нас. Не искаме да спираме развитието на технологиите. Искаме това да се случи не за сметка на здравето на хората. Целта ни е да накараме държавата да влезе във функциите си, да бъдат направени изследвания в тази насока. Доколкото сме запознати 5G-мрежата е за многомилионни градове, а в България имаме само един такъв. Докато не се стигне на едно мнение по темата, няма смисъл да пребъдваме с 5G технологиите“, каза Марин Попов.

Той коментира, че в Добрич също има инициативен комитет, който подготвя документи за внасяне в Общинския съвет на града.

Според общинския съветник Илиян Станоев едногодишният мораториум върху изграждането на 5G-мрежа в община Балчик е правилно решение, защото не е безспорно доказано, че новата технология е безопасна. „Предпочитам да наложим мораториум за една година. Аз съм на позицията, че трябва да се наложи временна забрана“, каза той.

По думите на Атанас Атанасов, 5G-мрежата не е нещо повече от съвременна телекомуникационна технология, за която никой не е представил доказателства, че е вредна. „Самият инициативен комитет към своята докладна до Общинския съвет не прилага никакви безспорни доказателства за това, което искат да наложат, а именно, че съществува легенда, че тази 5G-мрежа като технология е вредна за здравето на хората“, посочи Атанас Атанасов.

В България и трите мобилни оператора работят усърдно по въвеждането на 5G технологията, но за да стане тя истински факт Комисията за регулиране на съобщенията трябва да обяви търгове за необходимите за изграждането ѝ честоти от радиоспектъра.