Клуб "Ястребите" в община Шабла е единственият в областта към Организацията на българските скаути

Клуб "Ястребите" в Община Шабла е единственият в област Добрич към Организацията на българските скаути (ОБС). Той развива дейност в Шабла и Дуранкулак и е основан от повече от десет години.

Клуб "Ястребите" в община Шабла е единственият в областта към Организацията на българските скаути

Организацията на българските скаути е единственият за България пълноправен член на Световната организация на скаутското движение. В момента клубен водач на “Ястребите” е Доротея Атанасова. Тя се занимава напълно доброволно с децата, посещаващи клуба. Срещите им са свързани с различни екологични, образователни и занимателни дейности. Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, отговорни граждани и членове на своите местни, национални и международни общности.   




Запленени от дейността, повечето от децата в клуб "Ястребите" се превръщат във верни скаути. “Малката ни група, която започна на 12-13 години, тази година ще са абитуриенти.  Другата група започнаха, когато бяха първокласници, а сега са седми клас”, сподели за Добрич Онлайн Доротея Атанасова.



След лятната ваканция скаутите от клуб “Ястребите” възобновяват своите занимания. Те ще започнат с почистване в района на клуба и преговори за наученото от миналата година. Традиционно клубът участва в Коледния базар на Община Шабла. В най-скоро време ще стартират изработването на тематични украшения за него, за да успеят с направата им навреме.


Освен клубен водач, Доротея Атанасова е занаятчия, творец и екологично насочен човек. В края на лятото тя е взела участие в инициативата “Зелени дни” в Езерец. Място Езерец“ е неформална група с хора, обединени от каузата за намаляване на отпадъците, изхвърляни на дивия плаж, около езерото и в селото. Участниците в инициативата са събирали отпадъците разделно. Доротея Атанасова коментира, че на плажа  в Езерец е имало по-малко боклуци, отколкото е очаквала. Тя изрази надежда хората да са започнали по-често да почистват след себе си.

Доротея Атанасова участва и на Фермерския базар в Добрич. В творчеството й също е заложена нотката на екологията. Тя изработва детски играчки, изделия от плат, вълна, традиционни български сувенири. Основната техника, която ползва, е плъстене.

„Запалила съм се по този начин на живот за ползване на неща, които могат да се рециклират. Хубаво е хората да мислят преди да изхвърлят продукт, дали могат да го ползват или подарят“, каза в заключение тя.