Ученички от Добрич създават клуб по космонавтика

Татяна Иванова и Симона Йорданова създават първия клуб по космонавтика в Добрич. Той ще се намира в Младежкия център „Захари Стоянов”.

Ученички от Добрич създават клуб по космонавтика

Страстта към космоса и безграничния интерес към науките вдъхновяват младите девойки от Добрич да създадат клуб по космонавтика. Това ще е първият създаден от ученици такъв в нашата област.



„Идеята за този клуб възникна преди пандемията. С Общинския младежки център „Захари Стоянов” говорихме да направим събитие, посветено на космоса и на науката, което да бъде в рамките на 1- 2 часа, после тази идея се превърна в част от техния нов проект”, сподели пред Добрич Онлайн Татяна Иванова, която мечтае да бъде първата българка, полетяла в космоса. 

Припомняме, че и  двете ученички се включиха в лагери на НАСА в Турция и се завърнаха с медали за лидерство, а Татяна взе участие и в Advanced Space Academy към Космическия лагер на NASA в Хънтсвил, Алабама. Тя отново донесе награда и прослави Добрич и цялата страна. 

Идеята на новосъздадения клуб е деца с общи интереси, свързани с науката и космоса да се събират и обсъждат това, което ги вълнува. „Възнамеряваме да каним различни гости, да участваме в уебинари, да правим астрономически вечери с наблюдения с телескоп. Отделно да гледаме космически филми, да обсъждаме научни книги и да каним учители по физика, химия и биология от Добрич, да правим презентации, експерименти и изобщо всякакви неща, свързани с науката”, сподели Татяна Иванова. 

Първата сбирка на младите космонавти от Добрич ще се състои на 10 октомври, от 15:00 часа в Общинския младежки център в Добрич. Предстои да бъде определена и програмата на самия клуб.