Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 18 до 22 май

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

До 4 юни се приемат оферти за водно-спасителна дейност на неохраняеми плажове в област Добрич. Ежегодно министърът на туризма Н. Ангелкова със своя заповед определя неохраняемите морски плажове на територията на страната.



Млади таланти от Студио "Сарандев" с престижни награди от онлайн изданието на Международния фестивал ”Abanico” 2020. Тазгодишното девето издание на фестивала трябваше да се проведе в София на 4 и 5 април, но ситуацията с COVID -19 принуди организаторите да го трансформират в онлайн конкурс. 

„Притеснения отново, за поредна година, имаме със свободното къмпингуване, извън местата за настаняване. Новото за това лято - единствено, че не се допускат пътни превозни средства върху границите на морските плажове”. Това заяви кметът на община Шабла Марян Жечев в предаването „Хоризонт” по Българското национално радио във връзка с това как ще работят къмпингите тази година и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът.

Трябва да се научим да живеем с COVID-19, категоричен беше кметът на Добрич Йордан Йорданов на брифинг пред журналисти. Той коментира, че е необходимо да се обърне внимание на ситуацията с COVID-19  в южното полукълбо, където есента настъпва. 

„Мога да уверя, че децата в детските градини ще бъдат защитени. Там правилата за дезинфекция винаги са се спазвали и без пандемия“. Това заяви на брифинг пред журналисти зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. Тя подчерта, че Община Добрич е готова да отвори детските заведения съгласно указанията на МОН и Министерството  на здравеопазването.

Пътуваме до Сърбия и Гърция без карантина от 1 юни. Очаква се решението на румънския парламент. Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на Борисов.

По-голяма част от абитуриентите в област Добрич ще имат официално изпращане в дворовете на училищата си на 26 юни, когато ще получат и своите дипломи. Това съобщи за Добрич Онлайн началникът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков. 

Детските градини и ясли в Добрич ще отворят на 1 юни, информират от местната администрация. От Община Добрич уверяват, че се работи за обезпечаването на безопасна среда за осъществяване на учебния и възпитателен процес.

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на община Балчик за срок от 10 години. Археологическата културна ценност с категория „национално значение" се намира в град Балчик и представлява „Античен храм на богинята Кибела".

Здравният министър  издаде заповед за колективните и индивидуални спортни занимания. От 22 май се разрешиха колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. От 26 май ще са позволени индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.

Фондация „Вигория” удостои Илия Кишишев от град Генерал Тошево за за активна краеведска и изследователска дейност, израз на която са редица книги, свързани с историята на Добруджа.

Провеждането на занятия в плувния басейн „Русалка” стартира от 27 май при спазване на потивоепидемични мерки. Поради голямото желание от страна на младите плувци на Добрич, след дълго прекъсване басейн „Русалка” отваря врати и отново ще приема своите посетители.

По предложение на учебните заведения Община Добрич удостоява с грамоти изявени педагози с принос за развитие на образованието. Кметът Йордан Йорданов ще ги връчи в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.    

Отпадна забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Светлейшата Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако̀ и Държавата град Ватикан) да влизат на територията на България.

С желанието да отдаде дължимото на просветата и културата, които са били и са сред основните приоритети на община Добричка, в навечерието на Деня на българската просвета и култура Общината обявяви директори на учебни заведения, учители и ученици, които ще бъдат отличени през 2020 г.

В двора на Професионалната земеделска гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“ в град Каварна, 16 ученици за последен път чуха училищния звънец.

Конкурс за изготвяне на идеен проект за нов облик на центъра предвижда Община Добрич. Той ще бъде подобен на миналогодишния за визията на кооперативния пазар. 

През следващата седмица се очаква езерото в добричкия парк „Свети Георги“ да бъде ремонтирано. Причината е, че има течове, които оказват влияние и на околната инфраструктура.

Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" в Добрич изпрати своите петима зрелостници.