Д-р Баева: Мога да уверя, че децата в детските градини ще бъдат защитени

Община Добрич е готова да отвори детските заведения съгласно указанията на МОН и Министерството на здравеопазването

Д-р Баева: Мога да уверя, че децата в детските градини ще бъдат защитени

„Мога да уверя, че децата в детските градини ще бъдат защитени. Там правилата за дезинфекция винаги са се спазвали и без пандемия“. Това заяви на брифинг пред журналисти днес зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. Тя подчерта, че Община Добрич е готова да отвори детските заведения съгласно указанията на МОН и Министерството  на здравеопазването.



„Винаги има топла вода, винаги се учат децата, че хигиената е много важна. Готови сме да гарантираме абсолютно безопасна среда на децата и по отношение на храненето, и по отношение на всички мерки за дезинфекция. Категорични сме в нашето становище – без външни играчки. Няма да има сборни групи, няма да има смяна на персонала“, каза д-р Баева. 

Тя коментира и вариант, в който може да се изискват бележки от работодателите, за да се докаже, че родителят наистина работи. Целта е да бъдат осигурени места за децата, чиито семейства имат истинска необходимост от това. 

Зам.-кметът сподели и наблюденията й за нагласата сред родителите относно темата за отварянето на детските заведения:

„Като лекар знам каква е нагласата на родителите – от едната до другата крайност. Има родители, които няма да си пуснат децата, защото има кой да ги отглежда вкъщи. Има родители, които много искат децата им да тръгнат на детска градина, защото те се затрудняват“

В заключение д-р Баева призова родителите да бъдат отговорни и да не водят на детска градина детето си, ако то е болно:

„Тук отговорността е обща. Ние осигуряваме безопасна среда. Тя може да остане безопасна, ако някой отвън не ни внесе безопасност“

От петък, 22 май, децата могат да посещават ясли и детски градини. Това стана ясно от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Кметовете трябва да създадат организация за работа им на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемични мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.