Мариян Жечев: Това лято няма се допускат пътни превозни средства върху границите на морските плажове в Шабла

„Притеснения отново, за поредна година, имаме със свободното къмпингуване, извън местата за настаняване. Новото за това лято - единствено, че не се допускат пътни превозни средства върху границите на морските плажове”.

Мариян Жечев: Това лято няма се допускат пътни превозни средства върху границите на морските плажове в Шабла

Това заяви кметът на община Шабла Марян Жечев в предаването „Хоризонт” по Българското национално радио във връзка с това как ще работят къмпингите тази година и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът.


Шабла продължава да е едно от малкото места на българското Черноморие, където не могат да бъдат видени големи хотелски комплекси и всеки турист може само да се възхити от километрите пясъчна ивица, от спокойствието, от красотата на плажните дюни и песента на птици, обитаващи местните езера.

По голямата част от територията е защитена зона по Натура 2000. Това е и едно от най-предпочитаните места за хората, избрали караваната, кемпера или палатката за свой начин на почивка. До този момент регламентираните къмпинги в община Шабла са два. 

Управителят на къмпинг „Космос“ край село Дуранкулак Галина Неделчева сподели, че макар те никъде да не фигурират в заповедите на министъра на здравеопазването, мерките им ще се доближават максимално до тези на хотелите. 

"Къмпингът притежава 30 бунгала и съответно има терен за палатки и каравани. Ще се водим от критериите, които важат за хотелите, да се вземат всички предпазни мерки, брошурки, съответно дезинфектанти на видни места, дезинфекция по бунгалата", подчерта Галина Неделчева.

Късният старт на летния туристически сезон, който се очаква да е в началото на юли, не буди голяма тревога сред заетите в бранша по най-северното ни Черноморие, тъй като тук традиционно той започва около началото на юли и продължава до началото на септември. Истинският проблем за Община Шабла отново ще е масовото нерегламентирано къмпингуване, за което за поредна година не беше изготвена нормативна база.

Кметът на община Шабла Мариян Жечев изрази притесненията си от свободното къмпингуване, извън местата за настаняване. Той беше категоричен, че новото тази година е, че няма да бъдат допускани пътни превозни средства върху границите на морските плажове в крайморската община. 

До този момент нито Регионалната инспекция по околната среда и водите, нито Министерството на туризма, са поставили указателни табели, забраняващи разполагането върху дюните на моторни превозни средства. Именно затова тази година с ангажимента се е заела Общината в Шабла, съвместно с Областната дирекция на МВР.