Предвижда се конкурс за нов облик на центъра в Добрич

Конкурс за изготвяне на идеен проект за нов облик на центъра предвижда Община Добрич.

Предвижда се конкурс за нов облик на центъра в Добрич

Той ще бъде подобен на миналогодишния за визията на кооперативния пазар. Това съобщи кметът Йордан Йорданов пред журналисти днес. Градоначалникът уточни, че идейният проект ще бъде за целия център, включително за площад „Демокрация“, съпътстващите връзки с улиците „България“ и „Независимост“, както и района на кино „Добрич“. Затова той ще бъде разделен на няколко етапа, тъй като сумата за реализирането му се очаква да бъде голяма. Йордан Йорданов изрази надежда до края на мандат 2019-2023 първият етап от обновяването на центъра, от площад „Тракийски“ до „Стара къща“, да бъде реализиран.



„След идейния проект се възлага на съответното бюро, което спечели, пълно техническо проектиране и провеждане на процедура за изпълнител, както и намиране на средства. Ще търсим варианти за финансиране. Надявам се за разум и в Общинския съвет, за да можем заедно да вземем решение, ако се стигне до финансиране чрез кредити, Фонда на фондовете или други европейски програми“, каза кметът.  

През февруари месец Община Добрич обяви анкета във връзка с новия облик на центъра. Целта беше да се допита до гражданите как желаят да изглежда той. Кметът сподели за част от отговорите на въпросника. 

1 770 души са заявили, че състоянието на настилката на центъра е лошо, 384 са посочили, че е добро, а според 22-ма то е отлично. 664 жители са отговорили, че състоянието на осветлението е недостатъчно, според 398 то е достатъчно, а 18 са заявили, че е повече от необходимо. 

В момента Общинското предприятие „Комуналстрой“  ремонтира най-компрометираните плочки на центъра. Зам.-кметът по "Устройство на територията" инж. Пенчо Керванов уточни, че взетите мерки са временни и не гарантират дългосрочно решение с пешеходната зона на центъра. По думите му участъците, които в момента се рахабилитират, могат да издържат около осем месеца.