Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 27 до 31 януари

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Добрич отбеляза 142 години от Освобождението на града от османско владичество с поклонение и поднасяне на цветя на паметника на генерал лейтенант Цимерман. 



До две седмици се очаква да започне изграждането на новите тенис кортове в Добрич. Разрешението за строителство е получено, готов е и проектът за изграждане на кортовете. Очаква се направата им да отнеме около три месеца при подходящи метеорологични условия. 

От Клуб „Театър” при ОМЦ „Захари Стоянов” създадоха видео, посветено на Освобождението на Добрич от османско владичество. Режисьор е Лана Анцаридзе, монтажът е дело на Георги Дачков. 

Програмата за капиталовите разходи на община град Добрич за 2020 г. е в размер на 55 940 848 лева. Проектът на общинското ръководство беше приет на редовно заседание на Общинския съвет на Добрич. 

Бюджетът на община Добрич за 2020 година беше приет след близо двучасови дебати на редовно заседание на Общинския съвет. Постоянната комисия "Спорт и младежки дейности" предложи да бъде увеличена със 150 000 лева заложената в бюджета субсидия за спортните клубове и от 850 000 да стане  1 000 000 лева.  Повод за дебата беше кой ще бъде приходоизточникът на сумата от 150 000 лева. 

Наблюдава се жълтеене по пшеничните посеви, много земеделски производители смятат, че пшеницата изпитва глад, коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт на Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич. Според него главни причини за жълтеенето са засушаването и резките промени на температурите. Повече за коментара на проф. Киряков може да прочетете (ТУК)

Първото заведение за здравословно хранене отваря врати в Добрич. То носи името Despov Healthy Food Bistro. Негов собственик е Иво Деспов - основател на Max-Gym Despov. Тъй като от много години се занимава със здравословен начин на живот, той иска да предаде тези навици на още повече добричлии, като създаде място, в което хората да имат възможността да се хранят вкусно и в същото време здравословно.

Жена е настанена в МБАЛ - Добрич със съмнение за коронавирус. Тя е в добро общо състояние, направени са й изследвания, в момента се чакат резултати. По думите на д-р Байчев клиничната й картина не отговаря на заболяването коронавирус.

Единственото за момента споделено работно място /Coworking space/ в Добрич ще носи името Doworking Space. То ще обединява работни места и кът за разговори. За по-голямо удобство е осигурен и кухненски бокс. 

При отсъствие от заседанията на ОбС и постоянните комисии, общинските съветници на община Добричка ще получават 50% по-ниско възнаграждение. По време на редовно заседание на Добричкия общински съвет днес беше  приет Правилник за организацията и дейността на ОбС, комисиите и взаимодействието с администрацията за мандат 2019 – 2023 година. 

С определение на Районния съд в Добрич е отменена наложената на изпълнителния директор на "ВиК Добрич" АД временна мярка „отстраняване от длъжност“ поради отпадане на нуждата от нея. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Добрич в 7-дневен срок. 

Общински годишен план за младежта за 2020 г. приеха днес съветниците на Община Добричка. Той е насочен към към младите хора от 15 до 29 години, без разлика в техните социални, имуществени, политически и етнически убеждения, с цел да подобри начина им на живот и възможностите им за реализация на територията на община Добричка. 

Три предложения, свързани с подпомагане на бизнес климатав Добрич, направиха Иво Пенчев и Галин Господинов в интервю за Добрич Онлайн. Идеите бяха анонсирани и на редовното заседание на Общинския съвет през тази седмица. 

Майките на деца с увреждания от Добрич създадоха собствено сдружение, което ще работи за децата със специални нужди и тяхното бъдеще. То ще бъде регистрирано безплатно от председателя на Общинския съвет Мая Димитрова.  Сдружението ще носи името „НИЕ – искаме, можем, заедно". 

Състезателят по вдигане на тежести от СКВТ „Добруджа“ Юндер Бейтула има пореден шанс да покаже стабилен резултат и да напредне в световната ранглиста, даваща квоти за участие на Олимпиадата в Токио `2020. Изпитанието пред добричлията, който вдига щангата в кат. до 81 кг, този път е в Иран и по-точно в град Рещ, определен за домакин на предстоящия олимпийски квалификационен турнир. 

Сдружението на майките на деца с увреждания от Добрич ще бъде партньор на други родители, които тепърва се сблъскват с проблемите около рожбите си. Една от целите на обединението е да им покаже как да подхождат към децата със специални потребности и как да приемат това, че детето им е различно. 

Единствената в България ще бъде апаратурата, която семейство от Добрич ще дари на болницата. С апаратурата могат да се отстраняват от 85 до 90% всякакви болкови синдроми.