Проф. Киряков: Земеделците мислят, че пшеницата им жълтее, защото в момента й трябва тор

Наблюдава се жълтеене по пшеничните посеви, много земеделски производители смятат, че пшеницата изпитва глад, коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт на Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич.

Проф. Киряков: Земеделците мислят, че пшеницата им жълтее, защото в момента й трябва тор

Според него главни причини за жълтеенето са засушаването и резките промени на температурите.



„Пшеницата в момента е в покой. По-високата температура, трайно задържане над 7 градуса,  я изкарва леко от покой, след което отново влиза“, посочи той.

По думите му някои от земеделците смятат, че пшеницата  им жълтее, защото не са я торили достатъчно или в момента й трябва подхранване. Проф. Киряков изрази мнение, че торенето в момента крие опасност поради засушаването. Препоръката му е то да започне след 15 февруари, когато са съответните срокове за подхранване.

Той даде пример с миналата година, когато някои от земеделските производители са торили през януари.Тогава са заваляли и дъждове, следствие на които торовете са останали на повърхността на почвата.  „След това ториха края на март месец. Торта се събра на едно място. Паднаха дъждове, създадоха малко проблем на пшеницата“, каза още Киряков.

Професорът предупреди, че ако температурите се задържат над 10 градуса в продължение на максимум пет дни, пшеницата ще взеле във вегетация и леко ще завехне. Той уточни, че все още растенията нямат толкова голяма нужда от вода, каквато ще им бъде необходима, когато започнат да вретенят. Това се случва от края на март до началото на април.

„Нещата ще станат сериозни, ако няма дъждове края на март и началото на април. Ако февруари и март има суша, трябва да се намалят торовите норми, това което е предвидено за подхранване. Дъждове през април, май и юни ще се отразят много добре, независимо от зимното засушаване. Не мисля, че на този етап може да прогнозираме каквото и да е“, каза още проф. Киряков.

Той представи данни от метеорологичната клетка на Добруджанския земеделски институт.

През 1953 година средната норма на валежите от октомври до март е била 235 литра, а от октомври до януари - 205 литра. За 2018 – 2019 година от октомври до март средната норма е била  173 литра на квадратен метър, а от октомври до януари 141 литра на квадратен метър.

За 2019 - 2020 година данните са много по-ниски. От октомври до януари средната норма е 76 литра на квадратен метър.

„Миналата година края на септември започнаха да падат дъждове. Октомври подготвиха добре площите, засяха, имаше и допълнителни дъждове. Това даде възможност на пшеницата да поникне, да се гарнират посевите и затова нямаме черни полета“, сподели проф. Киряков.

Масово нападение на житна муха в пшеничните посеви в Добруджа

Той коментира още, че е преодолян проблемът с нападението на житната муха в пшеничните посев. “Природата им помогна. Топлото време, сравнително добра влага. В момента това, което гледаме на полетата е добре”, каза проф. Иван Киряков. 

Специализираното изложение Борса за семена и посадъчен материал ще продължи до 1 февруари в СК „Простор“.