Родители се обединиха около идеята за по-добро бъдеще на децата с увреждания

Майките на деца с увреждания от Добрич създадоха собствено сдружение, което ще работи за децата със специални нужди и тяхното бъдеще.

Родители се обединиха около идеята за по-добро бъдеще на децата с увреждания

То ще бъде регистрирано безплатно от председателя на Общинския съвет Мая Димитрова.  Сдружението ще носи името „НИЕ – искаме, можем, заедно". 



Създаването на сдружението на майките е продиктувано от това, че проблемите на хората и децата с увреждания идват не толкова от състоянието им, колкото от средата, която не е достатъчно гостоприемна към различията, от бариерата в обществото. Според родителите вниманието трябва да бъде насочено не към увреждането, а към ресурсите и потенциала на човека – какво той умее, знае и може да прави. Точно затова те са решили да заявят пред хората, които са участници в живота на града, че тези деца ги има, че са раними, с чиста душа и се нуждаят от обич, грижа и внимание. 

 „Днес се поставя ново начало на съвместна работа и въвеждане на добрите практики в нашия град”, категорични са майките на деца със специални потребности. Идеите, които имат могат да се осъществят с помощта на общество на родители, деца, треньори, логопеди, социални работници, психолози, лекари и Община град Добрич. 

Първият и най-важен въпрос, който поставят родителите на деца със специални нужди е осигуряването на място за спорт, друго предложение е да се направи клуб на родителите, в който те да общуват помежду си и да създават проекти. Идеята тук е мястото, в което ще се помещава клубът да бъде оборудвано като зала за спорт – с обезопасителни настилки, хамак, батут, шведска стена, басейн с пластмасови топки и други. 

Сред другите искания на майките са да се създаде логопедичен център и кухня без глутен и казеин, градският транспорт да бъде безплатен за децата и майки им, които са техни асистенти, да се помисли за учебен час, в който подрастващите да бъдат запознати с различните деца и учителите да приобщават останалите към тях. Друго искане е когато студентите от Шуменския университет карат практиките си в базовите училища и детски градини, да са до всяко едно дете със СОП, за да се научат да контактуват с децата със специални образователни потребности.