Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 10 до 14 юни

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

„Връщат се стари раси на маната по слънчогледа според нашите проучвания и изследванията на нашите фитопатолози”, заяви завеждащият отдел „Селекция на слънчогледа” към ДЗИ доц. Галин Георгиев в рамките на Деня на отворените врати в института.



Мемориалът на хан Аспарух - преклонение пред героичното минало и посвещение към бъдещите поколения.

Полина Петрова от 12 клас в ЧПГТП „Райко Цончев“ е получила 2 пълни шестици на матурите. 

За втора поредна година децата от Център за настаняване от семеен тип 1,2 са наградени със златни медали.

В спортен комплекс „Шабла“ се проведоха битките за определяне на шампиона в тазгодишното първенство в Българската баскетболна лига за аматьори. Новосформираният отбор на Шабла постигна първа победа в националната надпревара.  

Подменени са всички пейки в централната част на Каварна, предстои да бъдат поставени още няколко и на морския бряг. Със стартирането на летния сезон е изградена и нова автобусна спирка в морската зона на града. Облагородяването там ще продължи с почистване на пътя, който води към хотелите.

Хора с добри сърца помогнаха на "Чудната градина" да събере 6 550 лева за трактор. Фондацията имаше няколко кампании за събиране на средства за закупуване на малък рециклиран трактор, от който се нуждаеха. 

Камерна формация „Soul Voices“ от училището за таланти в Добрич спечели приза „Бъдещето на Европа“ на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в гр. Балчик.

След 48 дни позволиха на жителите в кв. "Пастир" да полазват водата за пиене и готвене. На 12 юни Регионалната здравна инспекция в Добрич е издала Заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал.

Две утвърдени паралелки с над 113-годишна история предлагат в Аграрната гимназия в Добрич. „Нашият девиз е „Училище с бъдеще”, защото основният поминък в Добруджа е земеделието и ние трябва да се развиваме точно в тази насока ”, това заяви директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич инж. Господин Господинов.

Втора лятна ваканция момичета продават бижута за ново балетно облекло. Габриела Цвяткова и Ивет Попова са ученички в ОУ “Христо Ботев”, където танцуват модерен балет на спортни празници и събития в учебното заведение.

Жена от Каварна търси изгубените си кучета. На 10 май, тази година, две от кучетата, за които се грижи Лиляна Иванова от Каварна изчезват от двора й по улица „Мистрал” в Морската зона на града. Десет дни по-късно тя и нейният баща виждат как мъж вкарва третото им куче Кара в жълто „Рено Канго” и изчезва.

Ръст на туристите с 18% отчитат за първите 4 месеца в Балчик. Първите четири месеца на 2019 г. са по-силни от рекордната 2018-та, въпреки проблемите с ранните записвания на всички туроператори, съобщи кметът на община Балчик Николай Ангелов.

"Двореца" в Балчик ще е следващият пристан, на който Орлин Горанов ще пристигне, за да представи своята книга "Да започнем отначало".

Вокалистът на легендарните рок банди Rainbow и Deep Purple Джо Лин Търнър идва в Каварна за отбелязването на превърналия се в традиция July Morning. Той ще пее на скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Изпълнители от Студиото за поп-рок певци "Сарандев" се завърнаха с престижни награди от Фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“.

През миналата година в страната заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са били осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе.

С 10 медала се завърнаха добрички плувци от квалификация за олимпиадата в Токио. 17 плувци от СКПС „Добруджа“ са участвали в международния турнир по плуване “Black Sea Cup”, който се e провел във Варна.

5 медала завоюваха младите спортисти от клуба по джудо в град Тервел на Международния турнир "Купа Варна". Общо 15 представители на тервелския отбор са премерили сили със състезатели от Русия, Румъния, Молдова, Украйна, Гърция, Македония и др.

Фестивал на трабанта ще се проведе в каварненското село Българево в края на месеца. Организатор на събитието е немски гражданин, който е избрал да живее в китното каварненско село. Той е голям фен на тази марка автомобили.

"Ученията са важни за дипломацията и за външната политика на България", заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2019 г.“.

В края на миналата година Ротари клуб в Добрич започна кауза за снабдяване на всички училища в града с пречистващи системи за питейна вода. Инициативата се реализира успешно благодарение на оказана подкрепа от приятели и съмишленици на клуба.

Интервю: Светослав Петров: Прибрах се в Добрич, за да свършим работа.

Предстои да започне изграждането на най-високия храм в Добрич “Св. Лука Кримски”. Сградата ще бъде с височина от 16 метра.

Община Добрич цялостно преасфалтира седем улици в Добрич, на които не е извършван ремонт над 30 години.

343 лева са събрали ученици от Добрич на благотворителен бал с маски. Те са заделили 250 лева за закупуването на книги, които дариха на Детския отдел в Регионалната библиотека “Дора Габе”.