Предстои да започне изграждането на най-високия храм в Добрич “Св. Лука Кримски”

Сградата ще бъде с височина от 16 метра

Предстои да започне изграждането на най-високия храм в Добрич “Св. Лука Кримски”

Храмът “Св. Лука Кримски” е получил разрешение за строеж. Припомняме, че той ще бъде изграден в квартал “Добротица” изцяло от дарения. Строителната фирма “Русев Строй” се е съгласила да извършва дейностите само по себестойност, без печалба.


“Предстоящата седмица Църковното настоятелство трябва да разгледа офертата на строителната фирма, след това да я предложим на митрополията за одобрение. След като я одобрят, ще подпишем договор. Това може да се случи в рамките на този месец. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан също трябва да одобри фирмата. Ако това не се случи, следва търг”, коментира за Добрич Онлайн отец Петър Димитров.

По банковата сметка на Църковното настоятелство на храм „Свети Лука Кримски” има 50 000 лева, а събирането на сумата за изграждането му продължава. Отец Димитров сподели, че се очакват още средства, но дарителите искат да видят, че е започнало реалното строителство на храма, за да подпомогнат неговото построяване. 

“Строителната фирма обеща да построи църквата без печалба, но това трябва да се установи, че наистина е така. След това се пристъпва към подписване на договора и започва реалното строителство”, каза още отец Димитров.

Както Добрич Онлайн писа първата копка на храма беше направена на 14-и април, а церемонията водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Настоятели и дарители положиха подписите си върху документ, който запечатаха в кутия и заровиха в основите на храма. Тогава стана ясно, че инвестицията за построяването на храм “Св. Лука Кримски” ще бъде около 500 000 лева. Проектът на църквата е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов.

Припомняме, че идеята за изграждане на храма е на отец Петър Димитров. Намерението му идва при посещение в Украйна, където той получава мощи на Свети Лука Кримски.

Свети Лука Кримски е нов светец, който просиява със своята святост съвсем скоро в Украйна. Той бил кардиохирург. Преди всяка операция слагал кръстно знамение с йод на мястото, където ще оперира и не е имал фатален край. Всички оперирани оцелявали макар и да са им били давани минимални шансове за живот. 

Свети Лука Кримски бил гонен както от държавните власти, така и църквата. Било му забранено да прави операции, защото всеки, който е сложил расо, не трябва да пролива кръв. Но въпреки всичко, по божията милост, той успявал да води двете дейности в едно – да бъде едновременно хирург и митрополит. Свети Лука Кримски, който е съвременник на патриарх Максим, е канонизиран след смъртта си.