Какво се случи в Добрич през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 25 до 2 март:

Какво се случи в Добрич през изминалата седмица?

Стартираха ремонтите по бул. „Добруджа“ и улица „Никола Петков”. Двете платна на булеварда - от кръговото кръстовище на кв. „Рилци“, в посока центъра до бензиностанция „ШЕЛ“ и мостът над жп линията по бул. „Добруджа“, ще бъдат рехабилитирани, ремонтирана ще бъде и ул. „Никола Петков“. Бюджетът на Община Добрич по проекта надхвърля 4 милиона евро. 


Община Добрич ще поеме краткосрочен дълг в размер до 600 000 лева с цел финансиране на строително-монтажните работи по довършване на блок „Добрич”.  

Случай на Африканска чума при дива свиня бе констатиран на територията на община Тервел, намерено бе и второ диво прасе, също заразено с АЧС в Тервелско. 

Специалисти по здравни грижи от лечебни заведения в Добрич излязоха на спонтанен протест пред сградата на Общината. Така те се присъединиха към действията на колегите си от страната. 

С трима нови партньори сключи договори за 2019 година Районната здравно-осигурителна каса в Добрич. Това са очна клиника „Света Петка“ в Добрич и специализирана болница за рехабилитация „Медика – Албена“, в която ще се работи по 7 клинични пътеки. Нов договорен партньор е и групова практика с двама лекари със специалност Съдова хирургия. 

Датата на делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево в Административния съд във Варна бе променена от 5 март на 14 май. На петото открито заседание трябва да се разгледат направените експертизи. 

Областният управител Красимир Кирилов обжалва пред Административния съд в Добрич Решение №45-9 на Общинския съвет на Добрич. С него бе приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Добрич. 

При интензивни проверки на територията на ДГС „Добрич” бе разкрита незаконната сеч на общо 9,5 куб. м дърва за огрев. Дървесината е иззета, а горските стражари са съставили 10 акта. Конфискуван е и автомобил, използван за транспортирането на дървата. 

Общинският съвет отложи приемането на нов Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Добрич. 

Най-вероятно трансграничен пренос или преминаващ танкер е замърсил плажа на къмпинг „Добруджа" край Шабла през февруари. 

Виртуозен пианист от Македония ще е част от журито в тазгодишното издание на конкурса „Надежди, таланти, майстори“ 

На 22 февруари, на територията на града са получени три съобщения за извършени телефонни измами. Жертви са 3 жени от Добрич. 

Поредните два пожара бяха изгасени в сградата на бившия Център за научно и техническо творчество. Извършителите на единия от тях са младежи на 17 и 20 години. 

70 фирми от страната и чужбина заявиха участие в тазгодишното издание на „Пчеломания” – 7 - 9 март.   

Младите футболисти на „Добруджа” започнаха с победа участието си в пролетния дял на първенството в Елитната група на България до 15 години. Добричките таланти се наложиха с минималното 1:0 над връстниците си от „Черноморец” /Бургас/. 

13 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала спечели карате клуб “Никон” на международен турнир в Сърбия "Ипон къп". Турнирът се проведе в град Лесковац, а в него участие взеха над  700 каратеки от 38 клуба, представители на  Сърбия, България, Северна Македония и Черна Гора. 

Радина Велчева от Добрич – създател на националната фондация „Искам бебе”, е една от номинираните за „Жена на десетилетието” в класацията на woman.bg. 

ЕРП Север завърши обновяването на участъци от електроразпределителната мрежа - средно напрежение в град Добрич. Инвестицията за над 70 000 лева е част от инвестиционната програма на електроразпределителното дружество и ще подобри електрозахранването на повече от 4000 души в град Добрич. 

Какви са най-често срещаните противообществени прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни и какви наказания могат да получат извършителите, научиха младежи от Добрич в поредната лекция на правна тематика, организирана от Окръжния съд в Добрич. 

„Бъди добър, прави добро!” бе мотото, което събра на 27 февруари, учениците от СУ „Петко Рачов Славейков“, за да отбележат Деня на розовата фланелка – световен ден против тормоза в училище. Частно средно училище „Леонардо да Винчи“ също се включи в инициативата. 

Иво Пенчев остана на поста Председател на Общинския съвет на Община Добрич. С таен вот общинските съветници гласуваха против предсрочно прекратяване правомощията му. 

Общинският съвет на Добрич актуализира списъка за продажба на общински жилищни имоти – апартаменти, на заседанието си, което се проведе във вторник.

Международни студенти от Узбекистан, Казахстан, Русия, Полша и Зимбабве се включиха в благотворителна работилница „Ден на мартеницата“, организирана от Висше училище по мениджмънт в град Добрич. 

Тържествен „Урок за България“ по повод Трети март – Националния празник на страната ни, проведоха възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ в двора на училището и на площад „Свобода“. 

Посланикът на Република Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин ще посети Добрич на 5 март и ще се срещне с кмета Йордан Йорданов. 

1 340 лева е събраната сума от благотворителните концерти в СУ „П. Р. Славейков“ в помощ на нашия съгражданин Христо Кунчев. 

С 10 % увеличиха възнагражденията на кмета на Община Добричка и кметовете на селата

Стартира петдневна академия за придобиване на предприемачески дух и знания. Лагерът за бъдещи предприемачи ще се проведе от 13 до 17 март в интерактивния кабинет на Регионална библиотека “Дора Габе”. 

Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ от Търговище гостува на тервелчани. По повод националния празник 3 март в зрителната зала на народно читалище „Димитър Дончев-Доктора“ бе изнесен празничен концерт-спектакъл под наслов „Свободата… святата“. 

Частно средно училище „Леонардо да Винчи” в Добрич вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на Деветото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee

Мъжкият волейболен тим на „Добруджа 07“ преодоля с 3:2 гейма лидера в Суперлигата „Хебър“ /Пазарджик/ и се изкачи до 4-ото място във временното класиране, два кръга преди края на редовния сезон. 

14 500 лева бяха събрани на традиционната благотворителна вечер на Езикова гимназия „Гео Милев”, организирана от училищното настоятелство и ръководство. 

Наградиха победителите в конкурсите „Мартеница ти дарявам” и „За да я има България".