Потвърден е втори случай на заразено диво прасе с Африканска чума в Тервелско

Намереното второ диво прасе в Тервелско е заразено с Африканска чума, съобщи за Добрич Онлайн директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов.

Потвърден е втори случай на заразено диво прасе с Африканска чума в Тервелско

Днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Красимир Кирилов във връзка със случая на Африканска чума по свиня в Тервелско.



На заседанието стана ясно, че освен потвърдения първи случай в землището на село Каблешково, на 25 февруари, понеделник, е подаден сигнал за още едно намерено мъртво диво прасе, което е на около 500 метра, в дълбочина на наша територия, от същото място. На заседанието д-р Борислав Каменов коментира, че се очаква резултатът от дивото прасе. Референтната лаборатория в София днес следобед е потвърдила наличието на вируса във взетите проби.

Припомняме, че първото умряло диво прасе в област Добрич за тази година е намерено в землището на село Каблешково на територията на Държавно ловно стопанство - Тервел, извън оградената площ. Оказва се, че е на около 5 метра на границата между областите Добрич и Силистра - между землището на тервелското село Каблешково и землището на силистренското село Алеково.

Дивото прасе било 60-70 кг със стечения от носа, кръвоизливи по коремната стена и слабините. След направена аутопсия е имало почти всички признаци на чума. Това стана ясно днес на Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с този случай на АЧС. Намереното диво прасе на 25 февруари е вторият потвърден такъв в Тервелско за 2019 год.