Славейковци пуснаха в небето розови балони с послания за толерантност и разбирателство

„Бъди добър, прави добро!” е мотото, което събра на 27 февруари, сряда, учениците от СУ „Петко Рачов Славейков“, за да отбележат Деня на розовата фланелка – световен ден против тормоза в училище.

Славейковци пуснаха в небето розови балони с послания за толерантност и разбирателствоИнициативата Ден на розовата фланелка датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 г. е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

На този ден участниците в инициативата носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари. Днес хиляди в цял свят се включват в Деня на розовата фланелка като израз на готовността да се противопоставят на насилието във всичките му проявления, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията, отричаща тормоза в училище. В България Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2012 година.


Учениците от СУ „П. Р. Славейков“ се включиха с голям интерес и ентусиазъм в инициативата, за която от дни ги приканваше плакат на входа на училището. Идеята да са облечени с розова дреха или аксесоар допадна и на малките, и на големите ученици, а също така и на техните учители. Всички носеха и стикери в розов цвят със слогана на кампанията. По този начин учениците изразиха своята позиция за непримиримост и борба с тормоза в училище. Темата предизвика дискусии, а в беседи и разговори бяха обсъдени проблемите за тормоза в училище и извън него, за необходимостта да бъдем добри и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на тормоз. Във фоайетата на училището бе излъчена презентация за инициативата, видовете тормоз и начина на противодействие. Кулминацията на кампанията беше флашмобът във формата на сърца в двора на училището. Децата искрено се забавляваха и пуснаха в небето розови балони с послания за толерантност и разбирателство. След това се хванаха на пъстро, доминирано от розовия цвят хоро – израз на безкомпромисно им отношение към тормоза в училище и съпричастността им към световната кауза за борба срещу насилието.