Отново броят домашните прасета в областта във връзка със случая на Африканска чума в Тервелско

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов отправи молба към кметовете на общини в региона да направят ново преброяване на прасетата в задните дворове

Отново броят домашните прасета в областта във връзка със случая на Африканска чума в Тервелско

Заседание на Областната епизоотична комисия свика областният управител Красимир Кирилов във връзка със случая на Африканска чума по свиня в Тервелско.



Умрялото диво прасе е намерено в землището на село Каблешково на територията на Държавно ловно стопанство - Тервел, извън оградената площ. Оказа се, че е на около 5 метра на границата между областите Добрич и Силистра - между землището на тервелското село Каблешково и землището на силистренското село Алеково, каза д-р Борислав Каменов. 

По негови думи умрялото диво прасе е било 60-70 кг със стечения от носа, кръвоизливи по коремната стена и слабините. След направена аутопсия имаше почти всички признаци на чума, уточни д-р Каменов. Той допълни, че прасето е прибрано в чувал и е направена необходимата дезинфекция.

На 25 февруари, понеделник, е подаден сигнал за още едно намерено мъртво диво прасе, което е на около 500 метра, в дълбочина на наша територия, от същото място при първия случай в Тервелско.  Д-р Каменов заяви, че днес следобед се очаква резултатът от дивото прасе.

Определени са инфектирана и буферна зона. Има села, както на наша територия, така и на силистренска. От община Добричка в инфектираните зони попадат селата Алцек, Воднянци, Фелдфебел Денково и Хитово, а от община Тервел - всички населени места. 

Създадена е и т.нар. буферна зона, в която влизат останалите населени места, съгласно предишната заповед. Продължаваме със същите мерки, каза д-р Борислав Каменов. Той призова да се спазва стриктно биосигурността.

Припомняме, че това е вторият случай на Африканска чума за тази година. Първият бе при дива свиня в землището на кв. „Повеляново", община Девня в област Варна.