Отложиха заседанието по делото за добив на газ в Генерал Тошево за 14 май

Датата на делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево в Административния съд във Варна е променена от 5 март на 14 май. На петото открито заседание трябва да се разгледат направените експертизи.

Отложиха заседанието по делото за добив на газ в Генерал Тошево за 14 май

Това съобщи в публикация в социалните мрежи главният асистент в Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките д-р Дона Пикард. Заседанието се отлага за 14 май по молба на вещите лица, които са поискали  удължаване на срока за изготвяне на експертизата. Причината е нужда от оглед на сондажа в по-добри метеорологични условия.


Припомняме, че през ноември 2018-а година съдът назначи комплексна съдебно-техническа експертиза по делото на “Русгеоком” с 5 вещи лица. Първоначално те са назначени при утвърден хонорар от общо 1000 лв., който е внесен от страните като депозит. Само около два месеца по-късно хонорарът от 1 000 лв. нараства 20 пъти и става 20 000 лв. 13 300 трябва да бъдат заплатени от „Русгеоком”.

Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия, които са конституирани по делото, трябва да платят по 1900 лв. или общо 5700 лева.

Съдът във Варна увеличи на 20 000 лв. съдебната си експертиза по делото на Русгеоком

Граждани на Добрич и Генерал Тошево, както и Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошевско се активизираха по намирането на необходимата сума, която до началото на месец март трябваше да бъде внесена като депозит във Варненския административен съд. 

Д-р Дона Пикард благодари на всички, помогнали да се съберат средствата за съдебната експертиза. Останаха пари, с които ще покриваме предстоящи разходи, за които също ще ви уведомяваме, допълни в публикацията си главният асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Стотици хора от страната и чужбина помогнаха да се събере сумата за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”