Япония мести жителите от земетръсните зони край морето

Японското правителство обмисля мерки с преместване на всички жители в страната, които живеят в земетръсните зони по крайбрежията. Друг вариант е да се изградят градски зони, които да издържат цунами.

Япония мести жителите от земетръсните зони край морето

Японското правителство обмисля различни варианти за защита на населението от бъдещи природни бедствия като последното земетресение и цунами, които удариха страната.

Властите са предложили план за преместване на жителите от североизточната част на страната,която бе най-тежко засегната от опустошенията, предаде ДПА, като цитира агенция Киодо.



Според правителствени източници, идеята е жителите на крайбрежните зони да бъдат призовани да се преместят в по-високи местности. Този план обаче може да срещне съпротива от хората, които ще трябва да напуснат домовете си и затова се готви и алтернативен вариант. Той предвижда правителството да закупи земи в засегнатия от бедствието регион.

Предвижда се да бъдат изградени градски жилищни зони, които да могат да устоят на цунами, което ще позволи на жителите да продължат да живеят в близост до морето, но да са по-защитени, информира БТА.

В същото време ДПА съобщава, че нивото на радиоактивност в зеленчуците и морските продукти от района около пострадалата при земетресението в Япония АЕЦ „Фукушима-1" е по-ниско от разрешените от закона лимити, според последни данни на здравното министерство. В 33 от 49 зеленчука, отгледани във „Фукушима" са били открити радиоактивен цезий и йод, но нивата им били под разрешения лимит.

Цезий е открит и в пет вида морски продукти край бреговете на съседната префектура Ибараки, но отново нивата са под опасния лимит.

Броят на загиналите в незапомненото бедствие е преминал 12 000 души, съобщи пък ИТАР-ТАСС, цитирайки националното полицейско управление. Официалните данни са за 12 009 жертви и 15 472 безследно изчезнали. Напълно или частично са разрушени над 150 000 сгради, а във временни убежища остават около 172 000 жители на североизточната част на страната. Щетите от бедствието се оценяват на около 25 трлн. Йени (308 млрд. долара).

От компанията ТЕПКО, която е оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1", съобщиха, че телата на двама работници са били открити под развалините.