Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 27 до 31 юли

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

18-годишният поп изпълнител Александър Петров от Студио „Сарандев“ при Младежкия център в Добрич, с вокален педагог Елена Карабельова, е постигнал поредния успех. Той е участвал в онлайн издание на Международния фестивал „Stars of the world – Alexandra princess angel“, където е спечелил две първи награди в номинациите „Джаз“ и „Световен хит“.



Комисия е определила изпълнител за обявената от Община Добрич обществена поръчка за ремонт на 24 спирки и изграждането на нови. Оценката и класирането на офертите на допуснатите участници е съгласно утвърдения от възложителя критерии „най-ниска цена“. Обществената поръчка ще бъде изпълнена от „КСВ ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД – град Самоков с предложена обща цена в размер на 119 652, 80 лева без ДДС. 

Виртуална изложба под надслов „Детство в Тервел – преди повече от половин век“ има идея да реализира местната администрация на добруджанския град. От общината събират стари фотографии, за да осъществят инициативата. Тя се е породила от снимки на д-р Стефка Тишкова, вече жител на Велико Търново, които показват част от детския кът на Тервел преди 56 години.

Две училища в Добрич ще формират по една паралелка с по-малък брой ученици от нормалния норматив. Това са Спортното училище „Г.С.Раковски“ и Основното училище „Н.Й.Вапцаров“. 

Общинският съвет даде съгласие за кандидатстване за финансиране на Основното училище „Стефан Караджа“ в Добрич по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ – II етап. Екипът на ОУ „Стефан Караджа“ е подготвил проектно предложение за кандидатстване за финансиране по малката категория – до 50 000 лв, което е класирано на втори етап.

„Такова екстремно засушаване в две последователни години може да наблюдаваме 20-30 години назад“. Това коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево по време на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич. Той посочи, че падналите дъждове в края на юни и началото на юли са създали проблем при царевицата.

Приемайте зеолит, когато нямате проблеми за поддържане на добро здравословно състояние. Лицензираното находище на лечебното родопско чудо в България се намира на 25 км от град Кърджали, в село Бели пласт. То е най-качественото не само за Европа, но и за целия свят.

Фирма „Еф Си Си България” ЕООД ще отговаря за зимното поддържане на улици, булеварди, тротоари, подлези, надлези, спирки и други места за обществено ползване в Добрич. То се изпълнява от 1 ноември до 31 март, в зависимост от метеорологичните условия, като може да се извършват по-рано или по-късно от този период. 

Иван Костадинов Янакиев успешно е издържал подбора за диригент на Българския камерен оркестър в Добрич. Припомняме, че кандидатите, допуснати до втория етап на подбора за заемане на длъжността "диригент" на БКО, бяха шест - Борис Пламенов Тодоров, Виктор Калинов Крумов, Иван Костадинов Янакиев, Йордан Пламенов Пъшев, Мирослав Михайлов Хафузов и Страцимир Илков Павлов.

Ясна е програмата за глобалния пикник „Добрич в бъдеще време“. Той ще се проведе на 15 август в градския парк „Св. Георги“. Стартът му ще бъде даден в 15 часа с регистрация на участниците и представяне на присъстващите граждански организации. Събитието е част от инициативата  „Глобален Добрич“. Основната идея е да се съберат хора от различни възрасти, професии и градове, които да дадат идеи за развитието на Добрич, заимствани от мястото, в което живеят.

Строежът по проекта „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща музей „Адриана Будевска“ е въведен в експлоатация . Община град Добрич и Регионалния исторически музей в Добрич са възложители на строежа. Къщата-музей „Адриана Будевска“ е едно от местата на памет не само в нашия град, но и в България, които са част от музейния разказ за историята на българския театър. 

Община Добричка ще предостави 500 лева на самодейния състав на Народното читалище „Георги Тодоров” в с. Владимирово за участие в Международния фестивал „Лятна дъга 2020”, който ще се проведе в к.к. „Китен”. Средствата са необходими за покриване на част от разходите за транспорт на самодейците до курортния комплекс. 

Пожарът, който възникна на Депото за неопасни отпадъци при село Богдан е овладян. Съществуват все още тлеещи участъци на скатовете, но те не са причина за образувалата се димна завеса в Добрич, съобщиха от местната администрация. Действията, които Община Добрич е предприела са свързани със запръстяване на сметището и потушаване на отделните малки огнища. 

Община Добричка и ДОбС излязоха със съвместна декларация, свързана с проблемите с водоподаването в населените места на територията й. Тя беше прочетена от кмета на общината Соня Георгиева. В нея се призовава за адекватна и спешна реакция за осигуряването на нормално водоподаване в населените места в община Добричка. 

Работи се в насока за разкриване на лаборатория за PCR-тестове в Добрич, съобщи кметът Йордан Йорданов на брифинг. Градоначалникът е провел разговори с управителите на двата Диагностично-консултативни центъра в града. До няколко дни те трябва да предоставят справка за цената на отварянето и оборудването на лаборатория за PCR-тестове.