Проф Киряков: Царевицата стартира силно, но с повишаване на температурите няма достатъчна влага в дълбочина

Слънчогледът издържа повече на засушаване, защото тегли влага от по-дълбоки почвени слоеве

Проф Киряков: Царевицата стартира силно, но с повишаване на температурите няма достатъчна влага в дълбочина

„Такова екстремно засушаване в две последователни години може да наблюдаваме 20-30 години назад“. Това коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево по време на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич. 



45 фирми участват в изданието, което ще продължи до 1 август на СК „Простор”. То се организира от Добрички панаир за 28-ма поредна година. Сред най-новите участници са фирми, предлагащи електроинструменти за дома и професионални машини за индустриално приложение, машини за повърхностна и дълбока обработка на почвата, валиране и предлагане на тор на чешката фирма „Farmet“ и системи за целогодишно производство на сочни зелени фуражи, основаващи се на иновативна австралийска технология. Един от основните участници е Добруджанският земеделски институт, който представя 10 сорта обикновена пшеница, 3 твърда, 5 сорта тритикале и 2 ечемик.  

Проф. Иван Киряков от ДЗИ коментира, че падналите дъждове в края на юни и началото на юли са създали проблем при царевицата:

„Дъждовете, които паднаха между 150-200 литра в началото на юли, създадоха по-големи проблеми. Дадоха възможност на царевицата да стартира много силно, да заложи кочани и понеже температурите се повишиха, няма достатъчна влага долу в дълбочина.  В момента пшеницата страда много. Слънчогледът издържа повече на засушаване, защото тегли влага от по-дълбоки почвени слоеве“

Специалистът призова да бъдат забравени годините, които са били добри за развитието на зърнено-житните култури  и да се има предвид, че през месеците април и май Добруджа вече е засушлив район. Той даде три препоръки – при избиране на сортова структура, земеделските производители да разпределят риска; технологиите да бъдат нагодени не към отглеждане на пшеницата, а към отглеждане на сорта, защото всеки има своите особености; да се ползват публикуваните от БАБХ прагове на икономическа вредност, тъй като могат да снижат себестойността на продукцията. 

„Превантивното третиране, особено в екстремно засушаване и липса за условие на вредители, е отежняване на себестойността“, подчерта още проф. Киряков. 

Той сподели, че получените резултати от добив на пшеница са объркващо добри на фона на лошата земеделска година. Демонстрационното поле към ДЗИ – Генерал Тошево е малко по-засушливо. По думите на проф. Киряков там добивите не падат под 300 кг, а най-високият е около 520 кг. 

„На земеделските производители може да  им звучи малко фрапиращо, но нещата са такива“, посочи специалистът и добави, че това се дължи на правилната технология, съобразена с изискванията на сорта.