Да преборим стреса с музика

Терапията с музика е уникална процедура. Ако се чувствате напрегнати, уморени и изнервени, не се поддавайте на стреса, а си пуснете любимата песен. По този начин ще усетите облекчение почти веднага, защото музиката, когато тя е от предпочитания стил, носи релаксиращ и зареждащ ефект върху човешкото тяло, което освен изключително приятно, е и здравословно.

фото: sxc.hu

Да преборим стреса с музика
Редица изследователи заключават, че ритъмът и вибрациите на музиката са тези, които оказват успокояващ ефект по отношение на стреса. Именно поради това не е задължително песните, които слушаме, да са лирични, бавни и спокойни – именно бързите, изпълнени с живот и сила парчета оказват енергизиращ ефект върху човешкото тяло.

Ако мелодичните бавни песни успокояват и премахват напрежението, то тези от стилове като хаус, рок, джаз, метъл зареждат със сили за живот.

Докато човек слуша музика, продължават изследователите, в тялото му се отделят по-големи количества серотонин, който е познат като естествения антидепресант.

В зависимост от търсения върху пациента ефект, музикалната терапия може да се изразява под формата просто на слушането на музика, но в нея може да е заложено още пеене, свирене, дори писане на музика и текстове.

Този подход е особено ефективен както при стрес, така и при високо кръвно налягане, при проблеми с имунната система, при пренапрежение. При деца, които страдат от аутизъм, също се прилага подобен модел на лечение.

За да има музиката положителен ефект върху човешкото здраве в общ план, най-добре е да се спазват следните няколко съвета:

- ставайте и лягайте с музика – ще имате енергизиран ден и спокойна нощ;
- докато пътувате, слушайте любимите си парчета – така пътуването ще е неусетно, а вие ще достигнете до крайната точка изпълнени с енергия;
- когато готвите и се храните – пуснете си музика, тя щя направи храната по-вкусна, ще подобри храносмилането и предотврати преяждането;
- домакинствате или спортувате – на фона на музика тези усилия ще са по-леки, а накрая няма да сте толкова изморени.