Как да изберем подходящия метод на контрацепция

Изборът на контрацепция зависи от възрастта, физиологическите особености и здравословното състояние на жената. Най-добре е този избор да се направи заедно с лекар, който ще помогне за определянето на най-ефективното и безопасно средство във всеки конкретен случай.

Как да изберем подходящия метод на контрацепция

Главна роля в определянето на метода за предпазване от нежелана бременност играе възрастта. Медиците определят няколко възрастови групи, за които се препоръчват съответните видове контрацепция.

До 19 години

Най-подходящи са хормоналните противозачатъчни таблетки. Като правило те трябва да се прилагат 2 години след настъпването на менструацията.



 

Внимание! Тези средства са противопоказни при затлъстяване и сериозни заболявания на сърцето и съдовете.

Световната здравна организация препоръчва на момичетата на тази възраст да използват комбинираните противозачатъчни таблетки, които оказват по-малко влияние на женския организъм и не нарушават менструалния цикъл.

19-35 години

В този период са подходящи всички методи, но най-често се използват вътрематочните средства. Те са относително евтини и не изискват постоянен самоконтрол.

Широко се прилага и хормоналната контрацепция, която играе важна роля в профилактиката на нарушенията на менструалния цикъл, безплодието, ендометриозата.

Като най-безопасни за тази възрастова група се смятат ниско дозираните комбинирани препарати.

35-45 години

На тази възраст също се предпочитат вътрематочните средства, но те са противопоказни при заболявания на шийката и тялото на матката (ерозия, миома и др.).

Изборът на хормонални методи за контрацепция може да бъде ограничен и поради наличието на ендокринни заболявания, наднормено тегло, пушене и други негативни фактори.

Най-подходящи за тази възраст са комбинираните противозачатъчни средства от последно поколение.
За жените на възраст 35-40 години са доста ефективни хормоналните средства, които се въвеждат под кожата или с помощта на инжекция. Вътремускулното въвеждане (веднъж на 3 месеца) и въвеждането под кожата (веднъж на 3-5 месеца) изисква много по-малко самоконтрол отколкото всекидневното приемане на таблетки в строго определен час.

Друг вариант за контрацепция е хирургичната стерилизация, след която е практически невъзможно да се възстанови детеродната функция. Тази операция се провежда ендоскопски (чрез малък разрез на кожата със специални инструменти на основата на оптични влакна) и не е много по-сложна от аборта.

След 45 години

Често след 45-годишна възраст при жените настъпва менопаузата, но много от тях запазват редовната си менструация и се нуждаят от предпазни средства. Основните трудности при избора им се обусловени от редица рискови фактори (наднормено тегло, пушене, съпътстващи заболявания и др.).

Вътрематочните средства на тази възраст често са противопоказни поради наличието на различни заболявания (миома на матката, патологични изменения на шийката й и т.н).

Лекарите препоръчват използването на хормонална контрацепция, която се отличава не само със своята висока ефективност, но и с лечебните си свойства при редица гинекологични заболявания. Жените, използващи този метод, са застрашени в по-малка степен от рак на яйчниците и на матката, както и от остеопороза.

Комбинираните противозачатъчни таблетки са противопоказни за жените, които пушат интензивно, при запушване на кръвоносните съдове (инфаркт, инсулт, тромбофлебит и т.н.), тежка форма на захарен диабет, заболявания на черния дроб и други органи.

 

Ниско дозираните препарати от последно поколение оказват по-малко странични ефекти.

Медиците препоръчват още въвеждане на противозачатъчни препарати под кожата и чрез инжекция. След 45 годишна възраст е възможна и хирургичната стерилизация.

Важно е да се знае, че с много малки изключения (най-вече посткоиталната контрацепция) всички противозачатъчни се отпускат по лекарско предписание.