Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 5-и до 9-и август

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Най-големият мемориал на хан Аспарух в страната отново стана обект на вандализъм през последните дни. Вандали са надраскали паметника с графити. За това сигнализира гражданин в социалната мрежа. 


Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за довършването на жилищния блок "Добрич", който през 2011 година е завършен до етап на груб строеж. Припомняме, че края на февруари месец Общинският съвет реши Община Добрич да поеме краткосрочен дълг в размер до 600 000 лева с цел финансиране на строително-монтажните работи по довършване на блок „Добрич”.

Василена Боянова Коларова-Симс и Николас Дейвид Симс са вегани от две години и половина. Те решават да не изневеряват на своите хранителни навици, затова правят сватбата си с изцяло веган меню. Цялата им история може да прочетете (ТУК).

От Община Добрич обявиха конкурс за директор на Центъра за защита на природата и животните. Основната цел на длъжността е кандидатът да организира и управлява дейността на предприятието съгласно действащото законодателство, решенията на Общинския съвет и заповедите на кмета на Община Добрич. Повече за изискванията и кандидатсването за длъжността може да прочетете (ТУК).

По случай 30-годишнината от завършването на Випуск 1989 година, бившите възпитаници на СУ "Стефан Караджа" в Каварна подариха на любимото училище нов паркет за една от класните стаи. Средствата за подовата настилка са в размер на 1 700 лв.

„Като качество и количество на продукцията, мисля, че много от пъпешарите ще бъдат доволни тази година, ние определено сме доволни”, споделя Никола Вангелов от Българево. Той се занимава с производството на вкусния плод от около 50 години. Като дете всеки ден прекарва на бостана заедно със своите родители. След като завършва училище обаче тръгва в друга посока, работи първо в сферата на туризма, след което няколко години е метеоролог на нос Калиакра… Цялото интервю може да прочетете (ТУК).

Ръководителят на местната структура на ПП ГЕРБ в Каварна и общински съветник инж. Йордан Стоянов е предложеният кандидат за кметското място в Община Каварна. Това стана ясно на провело се номинационно събрание на общинската структура на партията.

Жители на Североизточния край на България се събраха в Добрич, за да изразят недоволство относно забраната за събиране на билки, гъби и трюфели. Тя е наложена във връзка с обявеното бедствено положение до 2 септември от Областната управа с цел ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. За неспазването на разпорежданията следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като глобите достигат до 500 лева. Областният управител и събирачите на горски продукти решиха забранените зони да бъдат обсъдени на следващото заседание на Епизоотичната комисия. 

В Добричко започна евтаназия на на прасета в нерегламентирани обекти. Срокът за доброволно умъртвяване на домашните животни изтече на 5 август. Според заповедта на областния управител, с която превантивно беше обявено бедствено положение, всяко открито незаклано прасе подлежи на принудително умъртвяване и загробване. 

Георги Иванов и Никола Михов ще се състезават в тласкането на гюле и хвърлянето на чук. Двамата състезатели на СКЛА "Добрич" се отправиха с националния отбор на България за Хърватия. Там в град Вараждин в събота и неделя ще се проведе Европейския отборен шампионат по лека атлетика – II лига. В адриатическата държава в тласкането на гюле ще се изявява Георги Иванов, а в хвърлянето на чук – Никола Михов. Те са предвождани от Галин Костадинов, който е президент и старши треньор в добричкия клуб. 

След почти три години усилен труд е подписан договор с фирмата изпълнител, която напълно ще реставрира родната къща на един от основоположниците на българския театър - Адриана Будевска в Добрич. Постройката, която днес се руши е реплика на къщата на актрисата, която по думите на директора на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев има разминавания с оригинала. Тя ще бъде напълно съборена, а на нейното място ще бъде изградена нова по данни от автентични снимки, съхранявани във фонда на РИМ. 

9 000 корена зеле в "Чудната градина" в Добрич бяха напръскани чрез дрон с биотор от вулканични скали. Освен това младежите от социалното предприятие бяха изненадани с 22 чифта маратонки и вкусна пица за обяд. 

Юзлям и Биртан Бедел са събрали 365 лева, с които да помогнат на обездвижения след пътен инцидент Десислав Димов от Добри. Чрез поканата за сватбата младоженците са информирали гостите, че не желаят да им бъдат подарявани цветя. Вместо това ги призовали да дарят предвидената сума за букети в поставена кутия. 

От фондация „Нашите недоносени” са дарили кувьоз на отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Стойността на високотехнологичният транспортен кувьоз е над 30 000 лева. 

Библиотечни шкафове с книги за малки и пораснали деца, дариха дамите от Инър Уийл Клуб в Добрич. Шкафовете са монтирани в Детското отделение и АГ отделението на МБАЛ - Добрич. 

Трима действащи футболисти стават треньори в школата, заместват четиримата освободени. Очакваните рокади в Детско-юношеската школа на ФК "Добруджа" станаха факт, като за тях обяви главният мениджър в клуба Светослав Петров. Новият момент е, че трима действащи футболисти от представителния мъжки тим ще съвместяват две дейности – на състезатели и на треньори в школата. Това са Михаил Венков, Тодор Паланков и Явор Колев, които имат солиден стаж по футболните терени. 

Шест медицински сестри от Първо вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич са подали молби за напускане