Никола Вангелов от Българево: Очертава се една добра година за производителите на пъпеши

„Като качество и количество на продукцията, мисля, че много от пъпешарите ще бъдат доволни тази година, ние определено сме доволни”, споделя Никола Вангелов от Българево.

Никола Вангелов от Българево: Очертава се една добра година за производителите на пъпеши

Той се занимава с производството на вкусния плод от около 50 години. Като дете всеки ден прекарва на бостана заедно със своите родители. След като завършва училище обаче тръгва в друга посока, работи първо в сферата на туризма, след което няколко години е метеоролог на нос Калиакра. Когато се пенсионира Никола започва отново да се занимава с пъпешарство. Този занаят му е завещан от неговия баща Вангел Димитров, който е един от първите производители в Българево. „Много ми харесва да се занимава с това, защото е като традиция в моето семейство, аз съм го наследил от моите родители, които се занимаваха над 50 години с бостанджийство”, сподели той.


Никола Вангелов казва, че в землището на селото виреят най-големите и сладки пъпеши в цялата страна и те са признати от много хора, но работата никак не е лека. В началото той и съпругата му са отглеждали над 15 декара, след което са намалели на 10, а сега сеят само по 6-7, защото вече не могат да насмогнат. Когато годината е добра прибират средно по тон, тон и половина пъпеши от декар. „Тази година например валяха хубави дъждове и пъпешите станаха доста големи, имаме пъпеши по 5 кг и половина, в кашон се събират по три”, разказа Никола. Той сподели, че големината и сладостта на пъпешите зависят главно от природата и времето. Ако има много дъждове, плодовете ще са големи, но няма да са особено сладки, няма ли дъжд – ще са захарни.

Според Вангелов в последните години се забелязва една тенденция, в която около 10- 20 на сто от растенията изсъхват дори и след третиране с препарати. „Когато се палеха стърнищата се унищожаваха болестите в почвата, а сега те остават да живеят от зимниците и затова 20 % не стават и пъпешите изгарят”, заяви той. Производителят посочи още, че е нужно да се спазва и определен сеитбооборот.

От десетина години насам в китното каварненско село Българево се провежда и празник на пъпеша, в който се представят най-сладките и големи плодове. От самото начало на инициативата Никола и неговата съпруга не пропускат да участват. Печелили са много призове за дългогодишни производители. В събитието най-много му харесва фолклорната нотка. „Всяка година местната управа измисля нови неща, канят певци, музиканти, самодейни състави и накрая празникът завършва с едно голямо кръшно хоро”, казва в заключение той.