Берачи на билки, гъби и трюфели се събират на протест в Добрич

Берачи на билки, гъби и трюфели ще поискат отмяна на забраната за събирането им на 7 август, сряда.

Берачи на билки, гъби и трюфели се събират на протест в Добрич

Тяхното основно недоволство е срещу забраната, във връзка с мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете, за събиране на трюфели, билки, горски плодове и гъби. Припомняме, че за неспазването на разпорежданията следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като глобите достигат до 500 лева. 


Светлин Неделчев, който ще подкрепи мирния протест, беше категоричен, че много семейства изкарват прехраната си чрез трюфели, чието събиране в момента е забранено. Той коментира, че в Генерал Тошево търсачите са около 20, в Балчик и Каварна са по 30, а в село Батово - 50. 

Очаква се утре да се съберат хора от област Добрич и Варна. Не е предвидено протестно шествие, а мирна среща, чрез която да дадат своето предупреждение. Основното искане на засегнатите от заповедта е тя да бъде променена в тяхна полза. Ако това не се случи, обаче, ще започнат ефективни протестни действия. 

Берачи на билки, гъби и трюфели ще се съберат на 7 август, сряда, от 13.30 часа на паркинга на ”Мосю Бриколаж”, където имат уверение, че ще се срещнат с областния управител на Добрич.