Вкарват свежа кръв в ДЮШ на „жълто-зелените“

Трима действащи футболисти стават треньори в школата, заместват четиримата освободени

Вкарват свежа кръв в ДЮШ на „жълто-зелените“

Очакваните рокади в Детско-юношеската школа на ФК „Добруджа“ станаха факт, като за тях обяви главният мениджър в клуба Светослав Петров. Новият момент е, че трима действащи футболисти от представителния мъжки тим ще съвместяват две дейности – на състезатели и на треньори в школата. Това са Михаил Венков, Тодор Паланков и Явор Колев, които имат солиден стаж по футболните терени.


Венков вече започна работа с най-малките таланти от клуба – деца, родени през 2011 и 2012 г., където негов помощник ще е Димитър Василев. Паланков от своя страна ще се грижи за подготовката на момчетата от набор `2010, където ще си партнира с Венцислав Желев. През следващата седмица тази гарнитура се отправя на турнир в Трявна, като финансирането идва приоритетно от родителите на децата. Явор Колев пък ще бъде в тандем с Димитър Недялков и ще отговаря за подрастващите от набор `2008. Останалите треньори в школата са Станимир Андонов - набор `2009, Венцислав Желев - родените през 2006/2007 г., Павлин Тодоров - тимът, който ще играе в Елитната група до 15 години, Димитър Недялков - набор `2004 и Димитър Василев - юноши старша възраст. В последната формация се обединяват три набора поради липса на достатъчно състезатели.

Новоназначените треньори ще заменят освободените Валентин Пейчев, Валентин Ангелов, Минчо Кондов и Борис Минков. Причините за това решение са както спортно-технически, така и дисциплинарни, разкри Светослав Петров. Направените тестове и медицински изследвания показват, че нашите момчета от юношите старша възраст отстъпват физически, спортно-технически и най-вече ментално пред връстниците си. Съпоставката е с привлечените в мъжкия отбор момчета от „Черно море“ /Варна/ и „Септември“ /София/, което е показателно за начина на работа в школата до момента, аргументира се Св. Петров.

Известно стана още, че поне засега няма да се назначава директор на ДЮШ - длъжност, заемана доскоро от Валентин Пейчев. За сметка на това се водят разговори с преподавател от Треньорската школа в София да идва веднъж-два пъти месечно, за да оказва методическа помощ и да дава насоки в работата на наставниците. Св. Петров изтъкна, че решението да се стигне до раздялата с въпросните треньори, е мотивирано от желанието да се вкара свежа кръв. А също да се промени начина, стандартите на работа, и най-вече да се ангажират хора, на които им се работи. Не може да идваш на стадиона между другото и ангажиментите към децата да остават на заден план.

Видях желание и в тримата нови да продължат като треньори. Имайки предвид опита и специалистите, с които са работили, а също придобитите знания, биха били полезни на нашите таланти. При предните си два престоя в „Добруджа“ имах три основни цели, към които съм се стремял. Влизането на отбора в „Б“ група и реновирането на залата над съблекалните на „Дружба“ се случиха, а третата – да оправим стадион „Пионер“, за жалост остана нереализирана. Благодарение на Бойко Борисов от Министерски съвет отпуснаха целево 200 хил. лева за ремонт на „Пионер“, които бяха усвоени, а насреща няма нищо завършено. Доколкото имам информация, частични ремонтни дейности са направени на малка част от кортовите игрища, на които е предвидено полагането на изкуствена трева. Тук ще посоча, че съм запазил оферта на фирма през 2014 г., която беше готова за 149 хил. лева с ДДС да положи естествена /вкоренена/ трева и дренажна система на цялата площ от 8500 кв. метра. При консултация със специалисти от ВиК бяхме уверени, че старият дренаж е използваем и не се налага нов, което допълнително облекчаваше проекта. Просто не ни се позволи да направим терена, което е грях към децата на Добрич. В заключение ще кажа, че този път не искам да записвам негативи и да плащам за чужди грешки, декларира Светослав Петров.