Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 25 до 29 март

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Георги Иванов Георгиев спечели конкурса за директор на Общинското предприятие "Паркинги и пазари" в Добрич.



За обект с национално значение обявиха Мемориалния комплекс „Военно гробище–музей, град Добрич“. Военното гробище в Добрич е създадено през 1916 година, когато се води сражението за Добрич, останало в историята като Добричка епопея, 5-7 септември, 1916 г.

Официално откриха обновеното отделение по хемодиализа в МБАЛ - Добрич. 

Пламен и Иво ще оценяват талантите в "Гласът на Охридски". Участниците в организирания от училището по изкуства конкурс ще се представят с една песен по избор.

 Изграждат храм в село Тюленово. Направена е символична първа копка за полагане основите на храм „Св.вмчк Георги“.

Абитуриенти засадиха 50 дървета, а инициативата е по повод 50-годишнината от обявяването на Шабла за град.

Нови четири диви свине заразени с АЧС в Тервелско. При претърсвания на Държавното ловно стопанство в Тервел са открили 9 умрели диви свине.

21 служители в пенсионна възраст работят в общинските структури на образованието, здравеопазването и социалните дейности в Добрич. 

Изготвен е проект за 30 000 швейцарски франка за обновяване на Центъра за защита на природата и животните. трансферът на сумата от дарителите от дружество „Про Зоо Добрич”, Шафхаузен се очаква.

Обявиха конкурс за директор на детска ясла № 5 “Пролет”. Основната цел на длъжността е кандидатът да ръководи дейностите по постигане целите на Детската ясла, да предоставя качествена грижа за децата до тригодишна възраст в съответствие с утвърдените критерии, стандарти и наредби.

Общинският съвет в Тервел възприе идея на ВМРО за издигането на бюст на Васил Левски. Идеята, която датира отпреди повече от три години, е на път да се осъществи.

Общината ще отдаде под наем четири работилници в АЕМО „Старият Добрич”. Занаятчийска работилница за децата, занимаващи се с изучаване на български народни занаяти, иска да разкрие народно читалище „Български искрици 2016”. 

Приключиха дейностите по изграждането на новия паркинг по ул. „Страцин“. Паркингът осигурява 40 паркоместа за работещите и живеещите в района. 

Община Генерал Тошево продължава да приема документи на желаещите да кандидатстват по Общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На кандидатстващите двойки се предоставят до 2 000 лева на година.

Пропаднаха 70 на сто от площите с рапица в страната. Есенниците са в лошо състояние, заради продължителното засушаване, алармираха зърнопроизводители.

Добрич ще се побратими с руския град Тамбов през месец май. Делегация от руския град Тамбов посети Добрич за обсъждане на сключване на договор за побратимяване между двата града, за което има решение на Общинския съвет.

Изграждат нова спортна площадка в Тервел. Новото съоръжение ще се намира в двора на Детска градина „Детелина“ и Детската ясла.

Политическите сили в Добрич се разбраха за състава на РИК. Решено беше председателското място да е за ПП ГЕРБ, зам.-председателските постове - за ПП ДПС и коалиция „Обединени патриоти“, а секретарят да е от коалиция „БСП за България“.

Специализирана трудова борса проведоха в Добрич. Тя е организирана от Агенцията по заетостта - гр. София, Регионалната служба по заетостта - гр. Варна и дирекция „Бюро по труда” – Добрич, с участието на работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорство и представители на Военното окръжие.

И тази година мото клуб „Орлите” – Добрич ще бъде представен от двама състезатели на Републиканския шампионат по мотокрос. Боян Янков и Павлин Русев ще премерят сили с колегите си в клас МХ. 

Пожар нанесе щети по покривната конструкция и оборудването в хлебозавода в Каварна.

40 400 лв. ще задели Община Добричка за поетапна подмяна на уличните осветителни тела с LED такива. Тази дейност е предвидена в Общинската програмата за енергийна ефективност през 2019 година. 

Само един е кандидатът за директор на Художествената галерия в Добрич. Той е допуснат до следващия етап на конкурса – защита на Концепция за дейността и развитието на галерията и събеседване.

Изграждат рампа и настилка в двора на болна жена в с. Дебрене. Средства в размер на 560 лв. ще отпусне Община Добричка за изграждането им. Жената е с 98% инвалидност.

До 10 април ще приключи ремонтът на пътя Добрич - Албена. Асфалтирането на отсечката от 4.3 километра е възобновено.

Рокери от област Добрич и страната ще се съберат в „гнездото” на орлите, за да открият Мотосезон 2019. Тази година мероприятието ще се проведе на 19 и 20 април, в базата на лагер "Фиш-Фиш", КК "Албена".

Министърът на образованието и науката ще вземе участие в граждански диалог в Добрич, който ще се проведе на 1 април от 17,30 часа в залата на Общински младежки център „Захари Стоянов”. 

Американският посланик ще посети Добрич. Н. Пр. Ерик Рубин ще разгледа производствената база на „Есетере България“ ЕООД.