Политическите сили в Добрич се разбраха за състава на РИК

Решено беше председателското място да е за ПП ГЕРБ, зам.-председателските постове - за ПП ДПС и коалиция „Обединени патриоти“, а секретарят да е от коалиция „БСП за България“


Политическите сили в Добрич се разбраха за състава на РИК

Консултации с представителите на политически партии и коалиции, имащи право на участие за определяне състава на Районна избирателна комисия за 8 многомандатен избирателен район Добрич за избор на членове на Европейски парламент, проведе днес областният управител Красимир Кирилов, съобщават от Областна управа. Това стана съгласно изискванията на чл. 60 от Изборния кодекс. 



В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции – ПП ГЕРБ, коалиция „БСП за България“, ПП ДПС, коалиция „Обединени патриоти“ и ПП „Воля“, както и такива от „Реформаторски блок“, тъй като в момента имат евродепутати. Не се яви представител на другата коалиция, имаща към настоящия момент представители в Европейския парламент – „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“.

Преди Красимир Кирилов да открие консултациите, представители на Областна администрация - главният секретар Румен Русев и старши юрисконсултът Росица Борисова, извършиха проверка на документите на представителите на партиите и коалициите. Областният управител представи на участниците информация за броя и състава на РИК - Добрич, съгласно решение на ЦИК. В него се указва, че общият брой на членовете на РИК, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, е 13, плюс още двама – по един представител на коалициите „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“ и „Реформаторски блок“. Според решението на ЦИК ПП ГЕРБ има 5 членове, коалиция „БСП за България“ – 4, ДПС – 1, коалиция „Обединени патриоти“ – 2, партия „Воля“ – 1. Право на по 1 член имат и двете непарламентарно представени коалиции, които имат към момента евродепутати.

Преди предлагането и обсъждането на кандидатури за председател, зам.-председатели и секретар на РИК участниците в консултациите взеха решение полагащото се място за 1 член на коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“, поради отсъствие на техен представител, да бъде разпределено чрез жребий. 

Постъпиха предложения за председател на РИК от ПП ГЕРБ, за зам.-председателските постове - от ПП ДПС, ПП „Воля“, коалиция „БСП за България“ и коалиция „Обединени патриоти“. За секретар на РИК предложения имаше от ПП ДПС и коалиция „БСП за България“. След дискусия се реши председателското място да е за ПП ГЕРБ, зам.-председателските постове да са за представители на ПП ДПС и коалиция „Обединени патриоти“, а секретарят на РИК да бъде от коалиция „БСП за България“. 

Единодушно се постигна съгласие за членове на РИК, както следва: ГЕРБ – 4, коалиция „БСП за България“ – 3, коалиция „Обединени патриоти“ – 1, ПП Воля – 1, и коалиция „Реформаторски блок“ – 1.

Решено беше жребият за разпределяне на бройката, полагаща се на коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“ да бъде проведен по реда и правилата, указани от ЦИК за парламентарните избори през 2017 година. Главният секретар на Областна администрация Добрич Румен Русев информира, че в телефонен разговор е уведомен от централата на коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“, че техен представител ще пристигне към 14 часа с пакет документи. Даниела Пеловска от ПП НФСБ заяви, че неявяването навреме на представител на коалицията е неуважение към присъстващите. Взе се решение за провеждането на жребий.

В присъствието на представителите на партии и коалиции бе подготвена процедурата и журналистът Севдалина Сарандева от медийна група „Добруджа“ изтегли жребият, който отреди още един член на РИК да има коалиция „Реформаторски блок“. 

Участниците в консултациите за състава на РИК се споразумяха най-късно утре – 29 март, да подпишат протокола от заседанието, след което областният управител ще изпрати документите в ЦИК.