Нови четири диви свине заразени с Африканска чума в Тервелско

При претърсвания на Държавното ловно стопанство в Тервел са открили 9 умрели диви свине.

Нови четири диви свине заразени с Африканска чума в Тервелско

Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов на проведено заседание на Областна епизоотична комисия.



Нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Добрич и Силистра

Той подчерта, че намерените 9 диви прасета са извън оградената площ на ловното стопанство. По негови думи са изпратени осмен проби, от които четири са положителни, а останалите отрицaтелни. Едната дива свиня е била разложена, затова от нея не са успели да вземат проба.

Д-р Борислав Каменов коментира, че в нашата област няма ново огнище на АЧС. “Има едно, в което продължаваме да откриваме умрели прасета”, каза той. Каменов увери, че на територията на ловните дружинки в Генерал Тошево, Шабла и Крушари също се извършват претърсвания, но няма намерени умрели диви прасета. 

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните сподели, че няма умрели прасета в задните дворове и промишлените комплекси. “В община Тервел е приключило преброяването на домашните прасета. По информация те са 63 в шест населени места”, съобщи той. 

Д-р Каменов подчерта, че за последните две седмици в Румъния има около 70 нови огнища на АЧС. Той обясни, че в момента дивите прасета се размножават. През този период те се крият в храстите, намериат усамотени места и ако са заразени от чума - умират. Поради тази причина намирането им ще бъде много трудно. 

Зам.-областният управител Живко Желязков се обърна с апел към общините – да определят места за загробване на животни при възникване на огнища на заболяване. Той уточни, че към момента терени имат само общините Генерал Тошево и Добричка, а пред финализиране на процедурата по определянето на такава площадка е Община Балчик. “Все още действия не са предприети от общините Каварна, Шабла, Тервел и Крушари”, поясни Живко Желязков.

Припомняме, че в края на февруари бяха потвърдени два случая на заразени диви прасета с Африканска чума в Тервелско. Първата умряла дива свиня беше намерена в землището на село Каблешково на територията на Държавното ловно стопанство - Тервел, извън оградената площ. Оказа се, че е на около 5 метра на границата между областите Добрич и Силистра - между землището на тервелското село Каблешково и землището на силистренското село Алеково. Второто мъртво прасе беше открито на около 500 метра, в дълбочина на наша територия, от същото място.