Екологична катастрофа заплашва Черно море

Застрашителни размери придоби замърсяването с отпадни води и презастрояването на крайбрежната зона.

Екологична катастрофа заплашва Черно море
Има опасност от екологична катастрофа в Черно море, ако не спре замърсяването му, заявиха експерти от Института по рибни ресурси във Варна пред БНТ. Те допълниха, че биосферата в морето се променя, което ще доведе до сериозни последици за екосистемата му.

Според последните изследвания на учените способността на Черно море да се възстановява от замърсяването е близо до критичната си граница. Ако не бъдат взети спешни мерки, скоро ще изчезнат уникални видове. Катастрофално влияние върху черноморската екосистема оказва и свръхексплоатацията на морските ресурси.

Трябва да се търси стратегия за баланс от една страна за запазването на биоразнообразието в Черно море. От друга страна да използваме тези морски ресурси, които са важни за икономиката на страната, смята главен асистент Елица Петрова.

Доскоро основните замърсители на Черно море бяха изкуствените торове, използвани в земеделието. След икономическия срив в отрасъла застрашителни размери придоби замърсяването с отпадни води и презастрояването на крайбрежната зона.