Годината през очите на Християн Христов – директорът на Зооцентъра /снимки/

Директорът на Центъра за защита на Природата и Животните Християн Христов разказва за изминалата година – предизвикателствата, радостите, както и какво предстои през 2024г. за Центъра

Годината през очите на Християн Христов – директорът на Зооцентъра /снимки/

Как премина годината при вас в Зоопарка? 
Успешна, много интензивна и макар и осеяна с трудности, спънки и притеснение, удовлетворяваща с резултатите си. Управлението на институция като Зооцентъра с модерно и комплексно мислене не е лесна задача. Благодарение на помощ от доброволци и спонсорства успяваме добре да се справим. През годината имахме над 400 доброволци, всеки от които помогна и свърши полезна физическа дейност, с която подпомогна по-приветливия облик на Зооцентъра, както и условията за отглеждане на животните. Ремонтирахме една от къщите си, направихме условията за работа и на хората по-добри. Успях да увелича заплатите на хората, както и да попълним екипа си с качествени и работливи нови кадри. Голям успех беше премахването на охранителната фирма и приключването на договора с тях, като на тяхно място си назначихме собствен персонал, който е в голям плюс. Отворихме и нова щатна бройка за озеленител. Почистихме си целия двор от сухите клони и мъртви дървета и акумулирахме 15 камиона дървен чипс, който ни е много полезен за застилане на пътеки, ограждения и детски площадки. Всеки ден се радваме на някакъв малък успех. 


Сдобихте ли се с нови животни? Родени при вас или новодошли? 
Искам да обърна внимание на успешната колаборация с колеги от други зоопаркове. Тази година сме работили със Софийска зоологическа градина, Зоопарк Стара Загора, Зоопарк Павликени, Айтос и Варна. За нас е много важна тази работа, така си осигурявяме нови животни, макар и понякога от съществуващи видове. Така избягваме близкородствени приплоди и обогатяваме гена на животните, за да е здраво и силно поколението им. Това е и идеална възможност да се разделим с животни, които не желаем да задържим в колекцията си, а биха били нужни в чужди зооколекции. Някои примери за животни, с които сме се сдобили и отглеждаме, посредством замяна от тази година са: 
-женско бяло нанду на име Нанка,
- двойка млади ориноксови гъски,
-ням лебед,
-6 нови пауна, фазани, патици,
-двойка африкански бодливи свинчета,
-млада двойка гривести козирози,
- две женски магарета, които спасихме, за да не бъдат убити и изядени,
-зарибихме езерата си с 4 вида риба. 
Направихме и 2 опита за засаждане и установяване на водна растителност – водни лилии, защитената жълта водна роза, плаващ воден зюмбюл и роголистник, но за наше учудване обитателите на езерата -  зеленоглавите патици и лебеда проявиха особен интерес към тях и си ги хапнаха. 
Любопитни новородени при нас от тази година са: 10 муфлона, 6 мини овце Уесант, с които  стана голямо и атрактивно стадо, 2 патагонски мари, елени лопатари, 2 женски благородни кошути, много ярета (при нас някои раждат по 2 пъти годишно) и други видове овце, три нови кенгура – 2 женски, едно мъжко, а вече и емутата ни започнаха да снасят големите си синьо-зелени яйца. 
А по линия на Спасителния център - за момента сме спасили, лекували и приютили за зимата 14 щъркела, 2 пеликана, както и сме помогнали и освободили горски ушати сови, бързолети и лястовички, кукумявки, керкенези, врани, гларуси, чавка, сойка. От бозайниците през нашия център минаха 2 чакала, 4 лисици, 1 язовец, които или са били върнати обратно в дивото, или не е имало как да им помогнем. 
Какви са плановете за следващата година? 
Повече посетители, още повече събития и съмишленици, здрави и добре гледани животни, сплотен екип, това е което си пожелавам за зоо-центъра. 
Плашат ли се животните в Зоопарка от фойерверки, както котките и кучетата? 
За наша радост Зооцентърът е изнесен и шума от тези безсмислени бомбички и заря оглушава, докато стигне до нас. Най-близки са фойерверките от Резиденцията. Животните стават неспокойни и се покриват по укритията и вътрешните си помещения. Опасно е, защото могат да се наранят при уплаха, а дългосрочните посттравматични ефекти никой не ги знае. Миналата година едното ни пони абортира януари месец, но това няма как да се докаже, че е вследствие на уплаха. Причините могат да са много. 
Разкажете ни любопитни случки от тази година
Тази година имахме рекорден брой доброволци за един ден – 106 служители на KBC Global Services си взеха свободния ден, предоставен от компанията и избраха да се организират с личните си коли и да дойдат от Варна, за да работят заедно и да помогнат на зоо-центъра. Отзивите бяха прекрасни. Казаха, че за един ден са опознали свои колеги така, както не са успели досега за години съвместна работа. Средата им допадна много и бяха много полезни. 
Рекорден брой ученици бяха записани в образователната ни програма – Зелено училище. Капацитетът ни се запълни, децата бяха над 70 с 5 учителки и всички останаха много доволни. В различни възрасти, заедно учиха за природата, играха и се забавляваха, изследваха, правиха експериметни, помислиха и реализираха свои малки проектчета, които останаха за базата на зоо-центъра – един такъв беше паната с животни, направени от капачки. При нас децата не са на занималня, програмата е силно образователна, а освен това, децата помагат на гледачите като хранят животни, наливат им вода, дори и почистват при тях. Те събираха сливите и ябълките от нашите плодни дръвчета и ги даваха на питомците ни, приготвяха сладолед за мечки, еноти, носати мечета и елени, засипваха детските площадки с дървен чипс. Поканихме няколко гост-лектори, които им разказваха и предадоха ценни знания – пчеларство, орнитология, художествени умения и занаяти. Организирахме им 3 екскурзии до защитени местности и музеи, всичко с образователен характер.
Румънската национална телевизия направи мини документален филм за нас. Бяха извикали и техни звезди, които участваха и им давах работа с животните. 
Специалистите от Спасителен Център Стара Загора ни бяха на гости, направихме съвместно събитие с аудитория от 60 души, говорихме за опазването на хищни птици, опасностите за тях, различните видове. Имаше демонстрация с живи птици, както и освободихме на нашата територия 2 забулени и 2 горски ушати сови, които бяха преминали рехабилитация при тях. На следващия ден заедно направихме обстойни прегледи на всички наши птици, като поканихме и ученици от ПГВМ в Добрич - 15 деца. 
Заедно с Българско дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria организирахме почистване в района на Дуранкулашкото езеро, за да напомним за значимостта на влажнте зони и тяхното опазване. В събитието се включиха над 30 доброволеца, бяха събрани 99 чувала отпадъци и още много обемни отпадъци. 
Образователно събитие за опазване на природният ресурс - "Ден на Дунава" дойде и при нас, на колела, чак от Германия, за да разкаже на малчугани и младежи от Добрич за екологичните предизвикателства по поречието на реката. С посещението си в зооцентъра завършва обучителното пътешествие на Фабио и Бенджамин. Сутринта започна с кратка лекция на тема "Екосистемата на Дунав - замърсяване и решения", а след това продължиха с практически експерименти и наблюдения. Завършихме с едно запомнящо се за всички присъстващи преживяване - тематичен Ескейп руум. 

Още едно успешно събитие, случило се на нашата територия беше лабораторията за млади предприемачи – 3 дневен пленер, в който младежи от Варна и Добрич се разделиха на екипи и с помощта на ментори (успешни местни бизнесмени), разработиха бизнес идеи – устойчиви и съобразени със зелените норми. 
Бях отличен от Junior Chamber International – България като един от десетте най-изявени млади личности на България – в сектор предприемачество и опазване на околната среда. 

Снимки: Християн Христов