ДНЕС Е СТЕФАНОВДЕН

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Св. Стефан

ДНЕС Е СТЕФАНОВДЕН

Свети Стефан е наричан пръв мъченик за християнската вяра, защото е една от първите и жертви.  Някога в Йерусалим по знак на Светия дух била образувана християнска община, която да се грижи за бедните и страдащите, за старите и болните. Били избрани седем дякони, които да организират и разпределят помощите. За пръв между тях бил предпочетен свети Стефан. По това време много хора говорели против Исус. На такъв спор присъствал и свети Стефан. Със своето красноречие той оставил без аргументи противниците си. Обидените пораженци заловили светеца. Обявили го за изменник на Мойсеевите закони. Хвърлили го в ръцете на разгневения народ да се разправя с него. Убили го с камъни, а той в предсмъртния си час се молел за душите на убийците си. Добри хора християни взели тялото на светеца и го погребали достойно близо до Йерусалим.




Култът към него нараснал още повече, когато пренесли мощите му в Цариград. Преданието разказва, че когато наближили мястото, където днес се намира църквата „Св. Стефан”,  конете спрели и проговорили с човешки глас „Светецът трябва да бъде поставен тук”. Така и сторили. 

Според народните вярвания Стефановден затваря цикъла на старата година и отваря пътя на новата. От старогръцки Стефан означава „венец“, като оттам идва символиката, празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. Около софрата отново се събира цялото семейство, като стопанката е приготвила традиционните за празника ястия – свинско с кисело зеле, местни зелеви сърми, прясно изпечен обреден хляб и баница. Друг обичай на празника е ладуването. Името произлиза от припева: „Ой ладо, ладо, момиче младо“. Ладуването е колективно гадаене за женитба.

На този ден имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка.