Въпреки демографската криза ОС на БЧК Добрич запазва човешкия си ресурс от доброволци

ОС на БЧК в Добрич се стреми да запази броя на членовете и доброволците си, както и да подобрява техническата си база.

Въпреки демографската криза ОС на БЧК Добрич запазва човешкия си ресурс от доброволци

В дейността на БЧК най-важният фактор е човешкият, категоричен е председателят на ОС на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов. Ресурсът, с който се разполага, са членовете на БЧК и БМЧК, както и доброволците на БЧК и БМЧК. 




Регистрираните членове на БЧК в област Добрич към момента са 4 150. Броят на доброволците към ОС на БЧК е 280 човека. Членовете на Младежката организация в Добрич са 133, а на доброволците - 120 към края на 2022 година. 

Човешкият ресурс в ОС на БЧК Добрич е пряко зависим и от демографските процеси в областта и все по-намаляващото население, но въпреки това спадът в броя на членове и доброволци е минимален, посочи д-р Еринозов. 

Голяма част от дейността на БЧК вече се изпълняват и от БМЧК, затова и запазването на членовете там е от изключително значение. 

Наред с човешкия ресурс, се стабилизира и техническата база и възможностите на организацията. През 2022 г. е бил ремонтиран основният склад за североизточна България, който се намира в село Победа. Там се съхранява имущество за бедстващо население в този район. 

В началото на 2022 г. ОС на БЧК е завършил и програма за предоставяне на хранителни продукти на нуждаещите се лица и семейства, финансирана от европейските фондове. В рамките на тригодишното действие на тази програма с основни хранителни продукти са били снабдени около 15 000 семейства от област Добрич, посочи д-р Еринозов. 

Независимо от огромната натовареност, свързана с невиждания до този момент бежански поток през област Добрич, червенокръстката организация продължава да изпълнява основните си функции да е в помощ на хората, категоричен е д-р Еринозов.