БСП иска 100 бона глоба за добив на шистов газ

Социалистите внесоха закон за забрана на добива и проучването на шистов газ у нас. Той е стъпил на френския закон и предвижда до 100 000 лв. глоба за фирмите, които извършват тази дейност.

БСП иска 100 бона глоба за добив на шистов газ
БСП предлага 100 000 лв. глоба за всяко юридическо лице, което извършва проучване или добив на шистов газ.

Ако извършителят е физическо лице пък, санкцията трябва да е 10 000 лв.

Това е записано в законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ, който социалистите внесоха в деловодството на парламента. Това стана ден след като РЗС поиска мораториум върху добива, но с проекторешение.

„Законът е с много по-висша сила от всякакво решение”, обясни Любен Корнезов, който е един от вносителите.

Проектът на социалистите е стъпил почти изцяло на френския закон за забрана на шистовия газ.

Законът на БСП предвижда отменяне на издадени вече разрешителни за проучване и добив на шистов газ. Пред журналистите Корнезов изчете решение на правителството от юни тази година, подписано от премиера, с което се дава разрешение на „Шеврон” за срок от 5 години да търси газ в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

Решението допуска и предварително изпълнение на същото. „Боже, боже! Това е принос в правото. За първи път виждам подобно нещо”, възмути се Корнезов.

БСП поиска премиерът Бойко Борисов ясно да каже подкрепя ли закона.

Зад него вече са застанали БСП, РЗС и „Атака”, а „Синята коалиция” е против.

Бившият енергиен министър Петър Димитров разясни, че половината от водата, която се вкарва в почвата за добив на шистов газ, остава под земята. „Там са над 500 химикала, единият от тях е абсент. Къде ще отиде тази вода?”, запита депутатът. Отговорът, според него е, че отровата ще се качи по пукнатините и ще се влее в големия воден басейн за Североизточна България.

Водата, която остава над почвата пък вероятно ще е радиоактивно заразена. „По реките това ще отиде в Черно море и ще убием българския туризъм”, каза още Димитров.

Проектът на БСП предвижда лицата, които са правили проучвания и добив, независимо дали са имали или не разрешение за това, да представят пълен отчет за дейността си в енергийното и еко министерства.

Социалистите предлагат и да се въведе задължение на правителството да внася до 30 март всяка година в парламента доклад за проучванията и добива на въглеводородни течности и газове и за влиянието им върху околната среда.