Парламентът легализира сурогатното майчинство

Парламентът прие промени в Семейния кодекс и закона за здравето, с които разреши сурогатното или заместващо майчинство в България и разписа правилата за него.

Парламентът легализира сурогатното майчинство
Измененията бяха подготвяни повече от година и внесени от депутатката от „Атака” Калина Крумова.

Сурогатна, заместваща или майка под наем е онази жена, на която съпрузи възлагат чрез договор да износи бременност и да роди дете, е записано в закона. В тези случаи детето се зачева чрез асистирана репродукция с генетичен материал на съпрузите или със сперматозоид на съпруга и донорска яйцеклетка.

В договора между съпрузите и сурогатната майка тя се задължава да приеме всички решения във връзка със
запазването на бременността и заченатото дете на двамата родители. Те пък се ангажират да поемат всичките й разумни разходи.

Майката под наем трябва да е българка, на възраст между 21 и 43 години, и да има поне едно живородено дете. Тя не трябва да е била заместваща майка повече от два пъти.

Жената може да е и на възраст до 50 години, ако е роднина на съпрузите.

Въвеждането на сурогатното майчинство у нас беше подкрепено от 64 депутати, 20 бяха против, а шестима се въздържаха.

Повече от два часа избраниците спориха дали да създадат майките под наем. Срещу тях бяха БСП и СДС.

Соцдепутатът Любен Корнезов се възмути, че в някои от случаите новороденото ще има три майки – жената, която иска да има дете, но не може, тази, която дава яйцеклетката си и тази, която го износва и ражда. „Не отиваме ли много далеч. Защото тази трета майка, която нито дава яйцеклетка, нито ражда детето, също ще издаде един акт за раждане, че тя е майката?”, каза той.

Депутатът от СДС Лъчезар Тошев пък призова колегите си да обърнат внимание на психологията на децата. „Какво ще стане, ако едно дете е родено от леля си или тъщата е родила дете на своя зет? И тази баба, освен това, е и майка на това дете. Това не е ли много по-голяма травма от един развод?”, попита Тошев.

Срещу сурогатното майчинство се обяви в интервю за BNews вчера и президентът на групата на Европейската Народна Партия/Християндемократи в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа Лука Воланте.

Вносителката на измененията Калина Крумова обясни, че в момента хората хвърлят немалки суми, за да отидат в друга държава и да имат дете.

„А българските семейства с репродуктивни проблеми по официални данни са над 270 000”, припомни тя и призова колегите си да им помогнат.