Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 13 до 17 юли

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Ученици от Езиковата гимназия “Гео Милев” в Добрич достойно са представили учебното заведение на олимпиада по Информационни технологии.



Експерти от СИДП написаха детска книжка, посветена на малкия креслив орел. Тя е насочена към деца от предучилищните групи на забавачките и началните училищни класове.

Петима атлети от СКЛА „Добруджа“ взеха участие в Националния шампионат по лека атлетика под 16 години, състоял се през уикенда на стадион "Васил Левски" в София. Най-силни изяви от добричките момичета имаше Вержиния Костадинова, завършила на 7-о място в гладкото бягане на 400 метра.

В общините Добрич, Добричка, Тервел и Крушари търсят преподаватели за новата учебна 2020/2021 година, става ясно от сайта на Регионалното управление на образованието.

Очакванията към днешна дата за средния добив на слънчоглед е от 250 до 300 килограма от декар. Това коментира за Добрич Онлайн селекционерът по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт доцент Галин Георгиев.

Специализирана фирма за поддръжка на канализации, наета от Община Генерал Тошево, предприе действия по почистване и отпушване на 2400 метра канализационна мрежа в града.

"Завърни се и Създай" се казва късият документален филм, публикуван от Центъра за защита на природата и животните в Добрич. В него представят историята на Зооцентъра и на ръководителя му Християн Христов.

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева е избрана за зам.-председател на постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към Националното сдружение на общините в Република България.

Глобален пикник “Добрич в бъдеще време 5.0” организира Сдружението с нестопанска цел „Граждани в повече“ на 15 август. На него са поканени граждани, добричлии, завърнали се от чужбина и професионалисти от различни сфери, които да дискутират идеи за развитието на града.

Локален офис на Стопанската академия в Свищов заработи в Добрич. Той се намира на втория етаж в комплекс „Рила“. 

5 000 лв. глоба наложи прокуратурата на търговското дружество, ограничило достъпа до морски плажове „Русалка - бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“.

Министерският съвет прие днес Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

Съдебната палата в Добрич ще беше затворена на 16 юли, четвъртък, за извършване на пълна дезинфекция заради случай на заразен с коронавирус..

Детските градини „Детелина“ и „Здравец“ в Тервел, както и ДГ „Слънчице“ в с. Орляк ще получат финансиране за разработени от тях проекти. Разработените проекти са в рамките на НП „Успяваме заедно“, модул 1 „Хубаво е в детската градина“, която се финансира от Министерството на образованието и науката.

СВАТБА ПО БЪЛГАРСКИ: Двама влюбени от Добрич си казаха „да” в традиционни народни носии. Споделят, че самите сватбени носии имат много символика, а чувството да си облечен с тях е специално.