844 ученици в Добрич са минали обучение за водна безопасност чрез програма на БЧК

Програмата “Водноспасителен минимум” на Български Червен кръст е най-мащабно прилагана в Добрич.

844 ученици в Добрич са минали обучение за водна безопасност чрез програма на БЧК

Това става ясно от отчет на Областния съвет на БЧК - Добрич за дейностите на организацията през 2018 г. 




Програмата е насочена към повишаване знанията за водна безопасност и е адаптирана към ученици от 5 до 12 клас, като 844 са се запознали с посланието й.

Превенцията е една от приоритетните насоки в работата на Водноспасителната служба. Тя е насочена към намаляване на жертвите, следствие на водни инциденти и се реализира чрез обучения в училищата, курсове, практически занятия, провеждане на водни празници, демонстрации и други. 

През 2018 година в област Добрич образователните инициативи са се утвърдили успешно в учебните планове на осем училища.

Друга реализирана програма е “Приятели с водата”, насочена към ученици от начален етап - 233 обучени през миналата година. “Дръж под око” е инициатива за деца и техните родители. 90 деца са се запознали с правилата за водна безопасност.

През миналата година са проведени общо 5 курса, от които 3 за “Спасител на плувни басейни и водни паркове” и 2 за “Спасител на открити водни площи и море”. 

44 кандидати са завършили успешно, в това чило двама от тях са обучени в друга област, но са преминали поправителен изпит в Добрич. В областната организация за 2018 год. са заверени 146 лични талони за правоспособност на водни спасители, в това число за една квалификационна степен 134 и за две квалификационни степени - 12.

За пета поредна година през 2018-а БЧК - Добрич сключи договор по ЗОП с Областна администрация и реализира водноспасителна дейност на 6 безстопанствени морски плажа - “Фиш-фиш”, “Шабла” 1 и 2, “Русалка”, “Болата” и “Дуранкулак”.