"Жабокът и слънчевата дъщеря" оживяват на сцената на ДКТ "Дора Габе"

Поредната премиера за годината на ДКТ „Дора Габе”е една вълшебна мелодраматична приказка с фино чувство за хумор.

"Жабокът и слънчевата дъщеря" оживяват на сцената на ДКТ "Дора Габе"




Пиесата „Жабокът и слънчевата дъщеря” преплита историите на сина на вожда на едно африканско племе и един жабок. Единият основен герой трябва да стане вожд, но условието е да си намери съпруга – царска дъщеря. От друга страна е представен един жабок, който е невъзможно да стане цар. Той влага цялата си енергия, въображение, смелост и сила, за да помогне на бъдещия вожд Киатумба да открие най-достойната жена – дъщерята на слънцето. 

В крайна сметка жабокът обиква принцесата, превръща се в човек и остава горе на небето с нея, а Киатумба се влюбва в момичето, което носи вода като си мисли, че тя е дъщерята на Слънцето и Луната.  В крайна сметка всичко свършва добре и героите са щастливи от избора си. 


„Жабокът и слънчевата дъщеря” е по текст на Петя Миладинова. Тя пише и издава пиеси от 13 години, два пъти е удостоена с награда за нова българска драматургия от  театралния фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол. 

„Това, което най-много ми хареса в тази пиеса е изключително деликатното чувство за хумор, което притежава Петя и езикът, който е  много изящен. В текста  има една много фина рима, която звучи много красиво и създава настроение в цялата пиеса”, споделя режисьорът Николай Бояджиев.

Сценографията е дело на Христина Стоилова, а музиката – на талантливия автор от Добрич Стоимен Стоянов. Участват Румен Куртев, Валентин Иванов, Ренета Николова и Теодора Желева.

Премиерата на пиесата „Жабокът и слънчевата дъщеря” ще бъде представена пред публика на 28 февруари, от 18 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе”.