Парадоксът на матурите: Хем повече шестици, хем повече неграмотни

Повече отлични оценки и по-малко двойки отчете образователното министерство, което обяви резултатите от матурите. В същото време неграмотността расте и зрелостниците са слаби по правопис и пунктуация. Най-добрите ученици учат в Профилираните гимназии, следвани от възпитаниците на училищата по изкуствата, показват още резултатите от зрелостните изпити.

Парадоксът на матурите: Хем повече шестици, хем повече неграмотни
С ръст на шестиците и спад на двойките се похвали просветното министерство, което начело с министър Игнатов, представи резултатите от матурите. Особено драстично е повишението на успеха на зрелостния по география, където тази година слабите оценки са паднали почти наполовина - те са под 16%, докато през 2009 г. са били над 30 на сто. Растат и бройката шестици по български и литература, които сега са 21,04%, докато през 2010 са били около 15%.

Тази тенденция обаче влиза в схватка с една друга, доста по-тревожна - зрелостниците са неграмотни. Вярно отговорилите на въпросите за правописа са едва 57% срещу 76 на сто през 2009 и 62% - през 2010 г. Учениците ни са още по-зле с пунктуацията, с която са се справили само 38% на теста на матурата. Числото на успелите със запетайки и други препинателни знаци през миналата година е било почти двойно - 64%. Отговор за корена на подобно противоречие би могъл да бъде критерият за оценяване, който според критиците тази година на матурите бил доста занижен и изискването от 23 точки, за да вържеш тройка, занижавало и всички останали по скалата.

Иначе пък расте афинитетът на българския ученик към текста, което показва тенденция към желание за собствена мисъл и по-малко зубрене. Все повече пишат текст и не се отказват, тази година са се отказали 30% от зрелостниците, докато миналата са били 40 на сто, обобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в министерството.

Тази година, за да имат пълна шестица, каквато са заслужили 1,71% от дванайсетокласниците на матурата, е трябвало да съберат на изпита от 95 до 100 т., а за много добър - от 59 до 76,5. Такава оценка - между 4,50 и 5,49, са получили най-много зрелостници - 32,62%, държали матура по български език. 29,96% са добрите оценки, 16,54 на сто са тройкаджиите, а 3,75% са двойкаджиите.

Продължават да са проблемни и да дават най-много двойки на изпита по роден език зрелостниците от Разград, Търговище и Шумен, докато първенците са в София, Стара Загора и Пловдив, отново традиционно.

Няма изненада и при класацията по училища според резултата по български език и литература. Тук палмата на първенството тази година държи Италианският лицей, изпреварил един от предишните първенци - 91 Немска езикова гимназия в столицата. На трето място се нарежда Американският колеж, а веднага след него - Варненската първа езикова гимназия. Следват Националната гимназия по древни езици и култури, частното езиково училище "Дорис Тенеди", Първа английска в София, езиковата в Пловдив и 73 СОУ. В десятката, макар и накрая, се реди езиковата гимназия в Кърджали.

Най-добрите ученици учат в профилираните гимназии - е другият извод, който отчитат педагозите и просветниците от министерството.

Именно сред техните възпитаници са и най-многото отличници на матурите. Следват ги връстниците им от училищата по изкуствата. На четвърто място се нареждат т.нар. СОУ, а последни по успех са професионалните гимназии.

Нищожно малък е тази година броят на хванатите преписвачи - общо 9, а 5 изпитни работи са били анулирани. Министър Игнатов и екипът му не пожелаха да разкриват последната мода в методите на преписване, за да не подсещат на номера следващите зрелостници. Все пак зам.-министър Милена Дамянова призна, че някои от учениците са били хванати с допълнителни телефони, скрити при влизането на изпита.

Резултатите от всички матури по български език и по втори предмет от 11.00 в петък са качени на сайта rezultati.zamaturite.bg, а могат да се проверят и през линк от сайта на образователното министерство. Пак на сайта ще бъдат качени за първи път и най-добрите есета на абитуриенти, както и на първенци от олимпиади.