Уникредит Булбанк предупреди за фишинг

Клиенти на банката получават подвеждащи писма

Уникредит Булбанк предупреди за фишинг

Уникредит Булбанк прeдупреди клиентите на нейната услуга за онлайн банкиране за фишинг атака. Тя се провежда чрез електронно писмо, което „информира” за блокирана сесия в системата на Булбанк Онлайн и приканва потребителя да последва препратка с цел да се избегне постоянното спиране на сметката и блокиране на акаунта.

От Уникредит Булбанк посочват, че такова писмо не е изпращано от банката и не следва да се проследяват препратките в него.

„Моля, не проследявайте линка и в никакъв случай не въвеждайте потребителско име и парола. Ако евентуално сте въвели потребителско име и парола, ви съветваме да влезете на сайта на Булбанк Онлайн и незабавно да смените паролата си”, се казва в официалното изявление.

Ако пък потребители вече са предоставили номера на кредитната си карта и пин (което също се изисква в електронното писмо), незабавно трябва да блокират картата си през центъра за контакт с клиенти на банката или като се свържат с обслужващия ги служител.

От банката уверяват, че са взети всички необходими мерки и средствата на клиентите на УниКредит Булбанк са защитени. На сайта й са публикувани и съвети за предпазване от фишинг.


 

Съвети на Уникредит Булбанк за предпазнане от фишинг

• Винаги можете да проверите истинността за изпратеното съобщение от банката, като се свържете с обслужващия ви банкер или служителите в Центъра за обслужване на клиенти.

• Никога не следвайте препратките вложени в подобен вид писма.

• Информирайте банката или онлайн търговеца.

• Изтривайте подобни писма.

• Сменете незабавно паролите или кодовете от истинския сайт, ако погрешка сте въвели конфиденциална информация на измамната страница.

• Незабавно информирайте банката или търговеца за случилото се и следвайте дадените указания.

• Уведомете всички засегнати страни за кражбата на данни.

• Поставете предупреждение за внимание за измама на кредитните си отчети.

• Ако не сте сигурни как да го сторите, попитайте банката или финансовия си съветник.

• Не отговаряйте или препращайте подобен вид поща, като веднага я изтриете.

Он компанията за сигурност Хай Компютърс припомнят, че напоследък зачестиха случаите за подобни атаки, определяни още като фарминг. По-рано тази година Банка ДСК съобщи за подобни опити за кражба на лична информация от потребителите си.

Лошият български език, на който са написани подвеждащите съобщения, е първият признак, че това е опит за измама. Обикновено атакуващите използват автоматизиран текст, преведен със софтуер като Google Translate.